Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerimizin yer aldığı TRC3 bölgesinde üst ölçekli planlarda öngörülen amaçlar çerçevesinde çevreye duyarlı yaklaşımlar ile sosyal ve ekonomik faydaların artırılmasını ve insanların şehirlerde ve kırsal alanlarda yaşam kalitesinin sürdürülebilir bir şekilde yükseltilmesini amaçlamaktadır.
Bu amaç doğrultusunda Ajansımız, bölgemizde kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesine, halkın ortak kullanımına açık sosyal ve kültürel alanların oluşturulmasına ve kent merkezlerinde yaşam kalitesini geliştiren kentsel altyapıların kurulumuna katkı sağlamaktadır.
TRC3 Bölgesi kentlerinde genel olarak kentsel donatı elemanlarının şehirlerde yaşayan halkın ihtiyaçlarına göre geliştirilmesi talebi öne çıkmaktadır. Özellikle dezavantajlı gruplar için toplumsal hayatlarını ve günlük faaliyetlerini kolaylaştıracak yardımcı kentsel donatıların oluşturulması gereksinimi ile karşılaşılmaktadır. Söz konusu gereksinimleri çözüme kavuşturmak üzere Ajansımız, vatandaşların vakit geçirebilecekleri yeşil alanların ve ortak kullanımına açık rekreasyon alanlarının kurulması ile kentsel yaşam kalitesini ve sosyal hayatı geliştirecek altyapı unsurlarının tamamlanmasına katkı verilmesini hedeflemiştir.
Bölgemizde, vatandaşların dinlenebilecekleri, çocukların oyun oynayabileceği güvenli ve rahat ortak kullanım alanlarının oluşturulabilmesi için yerel yönetimlerin projelerine mali destekler sağlanmaktadır. Bu çerçevede kent meydanları, oyun alanları, yürüyüş yolları, rekreasyon alanı, parklar ve benzeri yeşil alanların oluşturulmasına destekler verilmiştir. Böylece kentlerde doğal yaşam alanlarıyla temasın sağlanabileceği yeşil alanların oluşturulmasına destek olunmaktadır. Ajansımız kent estetiğini geliştiren donatıların yapılmasına ve ortak kullanım alanlarının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışılmalar yapmış ve halkın sağlıklı bir çevrede yaşamasını amaçlamıştır.
Bunun yanında TRC3 bölgesinin Mezopotamya havzasında yer alması nedeniyle tarihsel ve kültürel değeri bulunan pek çok yapı, bina ve alan bulunmaktadır. Bölgede tarihi konaklar, idari yapılar, camiler, medreseler, kiliseler, manastırlar, kaleler, köprüler, antik kent kalıntıları ve höyükler gibi tarihi/kültürel eserler bulunmaktadır. Bu eserlerin günümüz koşullarında yaşatılması ve kent dokusunda kullanılabilmesi için kentsel planlama faaliyetleri önem kazanmakta ve yeni kentsel tasarımların tarihi ve kültürel değerlerle birlikte uyumlu bir görüntü oluşturabilmesine yönelik olarak Ajansımız fizibilite ve güdümlü proje destekleri uygulamaktadır. Ayrıca kent dokusunun geleneksel mimariye uyumlu inşasına katkı verecek projelere destek sağlamıştır.
TRC3 bölgesinde sağlıklı kentleşme geleneğinin yerleşmesi için Ajansımız;
destek olmaya devam edecektir.
Ajansımız kurulduğu tarihten itibaren TRC3 Bölgesinde faaliyet yürüten tüm kurumlarla işbirliği ve eşgüdüm içerisinde bölgede iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ve bölgede istihdam olanaklarının artırılması ile bölgesel gelişmişlik farkının azaltılmasına yönelik çalışmıştır. TRC3 Bölgesinde özellikle kültür ve inanç turizminin kökleşmeye başladığı bir dönemde kentsel altyapı ve sosyal yaşam alanlarının varlığı dikkate değer bir öneme sahip olmaya başlamıştır.
Ajansımız, TRC3 Bölgesinin Şırnak Merkez, İdil, Cizre, Silopi, Nusaybin, Derik ve Dargeçit ilçe merkezlerinde kentsel üstyapı ve ortak yaşam alanlarının geliştirilmesi ve yaşanabilirlik düzeyinin artırılması amacıyla Kentsel Yaşam Kalitesinin İyileştirilmesi Mali Destek Programını uygulamıştır.
Program kapsamında kentlerde kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engellilerin sosyal hayata katılımının sağlanması için, bu grupların yararlanabileceği ortak yaşam alanlarının ve kentsel donatımların oluşturulması hedeflenmiştir. Program çerçevesinde;
Şırnak ve ilçelerinde:
Mardin ve ilçelerinde:
Başta kadınlar, çocuklar, engelliler ve gençler olmak üzere toplumun tüm gruplarının rahatça zaman geçirebileceği alanların oluşturulmasına yönelik olarak yerleşim planlarının ve kentsel tasarımların hayata geçirilmesi TRC3 2014-2023 Bölge Planında belirlenen gelişme eksenleri arasında yer almaktadır. Ajansımız, TRC3 bölgesinin kalkınmasını sağlamak üzere bölge planında belirlenen eksenler doğrultusunda faaliyetlerini planlamakta olup kentsel planlama ve sağlıklı kentleşmenin gerçekleştirilmesi eksenine uygun olarak Sonuç Odaklı Programlar çerçevesinde kentsel altyapının iyileştirilmesine ve kent estetiğinin geliştirilmesine yönelik mali destek programlarının uygulanması öngörülmektedir.
Gençlerin boş zamanlarında dinlenebilecekleri, oyun oynayabilecekleri parklar ve fiziksel aktivite yapabilecekleri spor tesisi, koşu parkuru, bisiklet yolu, yüzme havuzu ve benzeri sportif tesisler ile yaşlı, engelli ve her yaştan kişinin yürüyüş yapabileceği yürüme yolları ve benzeri ortak kullanım alanlarının kentsel planlamanın birer parçası olarak uygulamaya dönüştürülmesine yönelik çalışmalara destek sağlanacaktır.
Ülkemizde 2020 yılı itibariyle kentlerde yaşayanların oranı %93 olurken kırsal kesimde yaşayanların oranı ise %7 oranına düşmüştür. TRC3 Bölgesinde Mardin’in büyükşehir olmasıyla kentleşme hızının artması beklenmektedir. Batman ilinde kentlerde yaşayanların oranı yaklaşık %82, Siirt’te yaklaşık %67 ve Şırnak’ta ise yaklaşık %64 oranındadır.
Bu oranlar TRC3 bölgesinde kırsaldan kentlere yönelik nüfus hareketlerinin devam edeceğini ve kentlerde yaşayan kişi sayısının artmaya devam edeceğini göstermektedir. Hızlı kentleşme sonucunda kentlerde yeni mahalleler ve yerleşim alanları oluşturulması ihtiyacını meydana getirecektir.
Bu nedenle yeni kurulacak mahalle ve kentlerin dış çeperlerinde planlı yerleşim alanları oluşturulması için imar planlarının önceden hazırlanması ve hazırlanan planlarda kentsel altyapıların kurulmasına ve kentsel donatıların oluşturulmasına çalışılması Bölge Planında amaç olarak belirlenmiştir.
Kentlerin doğru planlanması ve yapılan planların uygulanması sürdürülebilir bir kentleşmenin ve planlı bir gelişmenin anahtarı olarak önemsenmiştir.
Kentsel Altyapıların Kurulması ve Kentlerin Yaşanabilirliğinin Artırılması için;
hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik Ajansımız destek programları öngörmektedir.
Silopi’ye Sosyal Yaşam Alanı Kazandırdık
Cumhuriyet Parkı Projesi kapsamında Şırnak’ın Silopi ilçesinde 21.630 m2 alanda park kurulumuna, park içerisinde yeşil alan, koşu parkuru, çocuk oyun alanı, fitnes alanı yapımına destek verdik. Proje ile ilçeye sosyal yaşam alanı kazandırdık.
Derik’de Cephe Sağlıklaştırma Çalışması Yaptık
Derik Prof. Dr. Aydın Ayaydın Caddesi Cephe Sağlıklaştırma Projesi kapsamında Mardin’in Derik ilçesinde ana cadde üzerinde yer alan dükkanların dış cephesi, kepenkleri, tente ve tabelası tek tip göze hoş gelen bir tasarımla yeniden yapımına destek sağladık.
Dargeçit’te Rekreasyon Alanı Oluşturduk
Mardin’in Dargeçit ilçesinde 9.550 m2 lik alanda 400 metre koşu yolu, 1 amfi tiyatro, 1 çocuk oyun alanı, 1 fitnes alanı, 1 mesire alanı, 1 futbol ve basketbol sahası ve 1 kafeterya yapımına destek verdik. İlçeye gençlerin ve ailelerin vakit geçirebileceği bir sosyal yaşam alanı kazandırdık.
Tarihi Mardin’i Yayalaştırdık
Tarihi Mardin’in Yayalaştırılması Cumhuriyet Meydanı Projesi kapsamında Mardin’de tarihi yapıların görünürlüğünün artırılması ve turizm altyapısının geliştirilmesi amacıyla Cumhuriyet Meydanının yeniden düzenlenerek genişletilmesine destek sağladık.
Cizre’de Gençler için Spor Tesisleri Yaptık
Elcezeri Spor ve Park Alanı Projesi kapsamında Şırnak’ın Cizre ilçesinde 144 m2 büyüklüğünde basketbol/voleybol sahası, 288 m2 büyüklüğünde halı saha, 24 m2 tırmanma duvarı, 3 basamaklı amfi-tiyatro, 80 m2 hobi bahçesi, 250 m yürüyüş/bisiklet yolu, süs havuzu ve çocuk parkı yapımına destek verdik.
İdil’de Aydınlatma Çalışması Yaptık
İdil’in Aydınlık Yolu Projesi kapsamında Şırnak’ın İdil ilçesinde araç ve yayalar için kaza riskinin azaltılması için cadde bakım, onarım, sağlıklaştırma ve aydınlatma çalışmalarına, 5.565 m2 kaldırım döşenmesine ve yeni çöp kovaları konulmasına destek verdik.
Şırnak’ta Dikey Bahçe ve Kent Meydanı Oluşturduk
Proje kapsamında kent estetiğinin geliştirilmesi ve kent içi alternatif yeşil alan oluşturulması için 980 m2 lik dikey bahçe oluşturulmasına destek verdik. Kent Meydanı Projesi kapsamında kent meydanında 6.024 m2 lik alanda düzenleme yapımına, zemin kaplama, yürüme yolu, çim alanı, istinat duvarı, büfe yapımına ve oturma bankları konulmasına mali destek verdik.
Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının gerçekleştirilmesi için kentsel planlama çalışmalarına katkı sunuyoruz.