Ajansımız, Doğu Karadeniz Bölgesinde yüzyıllardır süregelen kültürün kırsal-kentsel alanlara yansımalarının sürdürülebilirliği, gelecek nesillere aktarımı, bölgenin değerlerinin gün yüzüne çıkarılması ve kentsel refahın artırılması için bölgemizdeki kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve eşgüdüm içerisinde kentleşme ve kentsel planlama üzerine çalışmalar yürütmektedir.
Ajansımız yaşanabilir mekanlar ve sürdürülebilir çevre ekseni etrafında dengeli mekânsal gelişmeyi ve sağlıklı kentleşmeyi sağlamayı amaçlamaktadır. Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Ajansımızın temsil ettiği Doğu Karadeniz Bölgesi de doğal, kültürel ve tarihi pek çok güzelliği yüzyıllardır bir miras olarak taşımıştır. Bölge halkının yaşam standartlarını yükselterek bu emaneti gelecek nesillere en güzel şekilde aktarabilmek için Ajansımız tarafından çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmektedir
Doğu Karadeniz Bölgesi özgün bir coğrafyaya sahiptir. Bölgenin sahip olduğu zorlu coğrafi koşullar ve özgün yapı aynı zamanda bölge için bir avantajdır.
Bölgemiz sıkı bir kır-kent ilişkisine sahip olup ikili ikamet bölgede yaygındır. Gerek günlük kullanım ve yerleşim alanları gerekse de turizm alanları açısından iç içe geçmiş bir kentsel yapı bulunmaktadır. Bu doğrultuda, entegre bir turizm politikası için kırsal alanların da kırsal çekim noktası olarak planlanması önemlidir.
Bölgenin sahip olduğu karakteristik özellikler planlamada göz önünde bulundurulmalıdır. Kırsal alan ve turizm hareketliliğinin Kuzey-Güney aksında gerçekleştiği ve mevcut kır-kent ilişkisi düşünüldüğünde bu aksa koruma-kullanma dengesini gözeten müdahalelerin yapılması gerekmektedir.
Ajansımız kentsel ve kırsal alanlarda çekim merkezleri oluşturarak turizme önemli katkılar sağlamıştır. Büyük ölçekli müdahalelerin yanında en küçük ölçekte -sokak bazında- da müdahaleler gerçekleştirilmiştir.
Nemli iklime uygun olmayan betonarmenin bir yapı malzemesi olarak kullanılması özellikle kırsal alanda rutubete bağlı solunum yolları benzeri rahatsızlıkları artırmaktadır. Betonarme yerine yerel mimari ve sürdürülebilir teknoloji sentezi olarak geliştirilecek yapı malzemeleri bölge için potansiyel arz etmektedir.
Bu müdahale mantığı ile bölgemizdeki yöresel mimari ve kültür değerlerinin turizme kazandırılmasını, tarihle günümüzün bütünlüğünü sağlayarak bölge ekonomisine katkı sağlamayı amaçlamaktayız.
Bölgemizde Kentsel Planlama
- Bölge kültürünün korunması için yöresel mimariye önem veren kentsel müdahale yaklaşımlarının uygulanması gerekmektedir. Bu doğrultuda kentsel çekim merkezlerinin oluşturulması ve gereken peyzaj öğeleriyle desteklenmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
- Doğu Karadeniz Bölgesi kırsal yayılım eğilimi yüksek bir bölgedir. Bu yüzden yerleşim alanları planlaması kırsal ve kentsel birlikte düşünülerek yapılmalıdır.
- Yüzlerce yıldır bölgenin kırsal alanlarında süre gelen yerleşimin korunması ve sürdürülebilirliği açısından özel bir çalışma gerekmektedir
- Bölgemizin kıyı kesimi ve iç bölgeleri birbirinden farklı gelişme eğilimi göstermektedir, bu nedenle kır-kent fonksiyonel bütünleşmesini tanımlayacak ve değerlendirecek bütünleştirici politikalara ihtiyaç duyulmaktadır.
- Bölgemizde kuzey-güney yönlü kent içi ulaşım akslarının gelişmemiş olmasının yanı sıra, Doğu-Batı akslı gelişmiş olan ulaşım sistemlerinin de çoğunlukla tek ana arter üzerinde yoğunlaşması sebebiyle kent içerisinde oluşturulmuş olan kentsel odakların kıyı bölgelerinde baskı oluşturmasının önüne geçebilmek adına müdahalelere ihtiyaç duyulmaktadır.
- Kentin tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan yapıların birer çekim merkezi olarak değerlendirilebilmesi için planlama çalışmaları yapılmalıdır.
-
Yeşil ekonomi kapsamında yapılarda ahşap kullanımı geleneksel mimari ile bütünleştirilerek özendirilmelidir.
Ajansımız kurulduğu günden bugüne bölgemizin sahip olduğu özgün yapının bir fırsata dönüştürülerek turizmde ziyaretçi sayısını artıracak çalışmalarda bulunmuştur.
Ajansımız tarafından desteklenen Eko-Park projesi ile Trabzon’a önemli bir kentsel rekreasyon alanı kazandırılmıştır. Bu sayede daha yaşanabilir bir şehirde yaşam hedefinin hayata geçirilmesine katkı sağlanmıştır.
Giresun ilimizde yer alan ve tarihi, kültürel geçmişiyle kentin en önemli değerlerinden, Giresun Kalesi’nin eteklerinde kurulan Zeytinlik Mahallesi’nde altın oran kuralına göre inşa edilen Marsilya tarzı evlerin hak ettiği değeri görmesi adına alanda sağlıklaştırma ve tescilli binalarda restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Mahalle turizmde cazibe merkezi haline dönüştürülmüştür.
Yeşil Yayla Koridoru projesi kapsamında bölgemiz illerinin tamamında yöresel mimari araştırılmış, her ilden bir tane olmak üzere güzergah üzerindeki belirli yaylalar seçilerek yöresel mimariye uygun olarak kentsel tasarım rehberi oluşturulmuş, bu sayede yöresel mimari bölgede gündem haline getirilmiştir.
Ajansımız kentsel dokunun korunması ve kentsel çekim merkezlerinin artırılması amacıyla bölge illerinde yöresel mimariye uygun sokak sağlıklaştırma ve cephe giydirme çalışmaları gerçekleştirmiştir.
Ajansımızın desteğiyle Rize’de hayata geçirilecek Çay Çarşısı projesiyle ilin özel ve nitelikli ürünü olan çayın tanıtılması ve kent için ilave katma değer üretmesi doğrultusunda kentsel bir imge oluşturulacaktır. Karadeniz'in yöresel mimarisindeki yapılarıyla inşa edilecek çay evleri, çay tadım ve satış reyonları, sinema salonları, sergi alanları, restoranlar ve Çay Müzesi'nden oluşacak alanda dev bardak heykeli de yer alacaktır.
Ajansımız dengeli mekânsal gelişmeyi ve sağlıklı kentleşmeyi sağlamayı amaçlamaktadır. Kentlerin sürdürülebilir geleceği için son derece önemli olan bu amaç doğrultusunda kuruluşundan itibaren pek çok faaliyet sürdürmüştür:
- Bölgemizde lojistik altyapısının geliştirilmesi için Lojistik Merkez Projesini hazırladık. Bu proje ile aynı zamanda kentsel ulaşımın iyileştirilmesini amaçladık. Kent içinde kalan limanlar, ticaret merkezleri ve ulaşım akslarının kent içinden çıkararak bu bölgeye odakladık. Yaptığımız bu çalışmalar sonucunda ilgili kurumlarca gerekli çalışmalar başlatıldı. Bu çalışma sonrasında hem kent merkezi yüklerinden kurtulacak hem de daha sağlıklı bir ticaret ortamı yaratılmış olacaktır.
- Gümüşhane’de eski ve tarihi yerleşim yeri ve aynı zamanda gümüş sikke basım merkezi olan Süleymaniye’yi yapımına başlanan kış turizm merkezi ile bütünleştirerek yaz ve kış turist çekecek bir cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz.
- Ajansımız yeni kentsel çekim merkezleri oluşturabilmek ve bölgenin değerlerini gün yüzüne çıkarabilmek doğrultusunda çeşitli master plan çalışmaları hazırlamakta ve uygulamalarına destek vermektedir.
-Artvin Turizm Master Planı
-Akçaabat Turizm Master Planı
-Tonya Kalınçam Vadisi Turizm Master Planı
-Sürmene Kırsal Turizm Gelişim Master Planı
-Gümüşhane-Süleymaniye Kayak Merkezi Master Planı
-Kurum Vadisi Turizm Master Planı
-Rize Turizm Konsept Master Planı
Ajansımız bu planlama anlayışı çerçevesinde bölgemizdeki çalışmaların paydaşlarla eşgüdüm içinde yürütülmesine özel önem vermektedir.
Ajansımızın kurulduğu günden bugüne sürdürdüğü kır-kent uyumunu ve dengesini gözeten çalışmalarına bundan sonra da devam edeceğiz. Bölge halkımıza en üst seviyede fayda sağlayacak şekilde kentsel çekim ve hizmet merkezleri oluşturmak amacıyla sürdürülebilir kentleşmeyi hedeflemekteyiz.