KALKINMA AJANSLARI
Enerji

Enerji güvenliği ve tedariğinde istikrar, ekonomik ve sosyal kalkınma açısından kritik önem eden unsurlardır. Zira, bu anlamda yaşanabilecek darboğazlar, üretim ve nakliye giderlerinde ani ve hızlı yükselişlere neden olarak ekonomik büyüme üzerinde olumsuz etkiler göstermektedir. Bu anlamda, fosil yakıt kaynaklarına sahip olmayan petrol ve doğalgaz ithalatçısı durumdaki ülkelerde enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve verimliliğinin sağlanması yoluyla enerji tedariğinde sürdürülebilirliğin temin edilmesi, enerji güvenliği ve ekonomik istikrar bakımından öncelikli konular arasında yer almaktadır.

Dünyadaki enerji tüketim eğilimlerine benzer şekilde ülkemiz enerji tüketimi de ağırlıklı olarak fosil kaynaklar üzerinden karşılanmaktadır. Bununla birlikte, sürekli büyüyen bir ekonomiye sahip ülkemizde, enerji ihtiyacında da artış seyri görülmektedir. Bu ihtiyacın karşılanmasında, yenilenebilir enerji kaynakları gün geçtikçe artan bir ağırlığa sahip bulunmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından bölgelerin farklı potansiyelleri bulunmakta olup, kalkınma ajansları tarafından bu potansiyellerin değerlendirilmesine yönelik çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Diğer yandan, sanayi, tarım ve hizmet sektörlerinde enerji verimliliğinin sağlanması da ajansların odaklandığı bir diğer husustur. 

Kalkınma Ajansları, enerji sektöründe belirlenen ulusal hedeflere ulaşma kapsamında bölgelerinin arz ettiği potansiyele uygun olarak rüzgâr, jeotermal, hidro, biyokütle, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik çeşitli projeler geliştirmiş ve hayata geçirmiştir. Bu projelerin seçiminde temel olarak bölgenin yenilenebilir enerji potansiyeli ve mevcut ekonomik yapısına göre bölge geneline yaygınlaştırılabilir nitelik arz eden örnek projelerin hayata geçirilmesi önceliklendirilmiştir.

Diğer yandan, ajanslar tarafından bölgelerinde yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine yönelik çeşitli finansman desteği ve teknik destek programları da yürütülmüş, bunun yanı sıra çok sayıda araştırma ve fizibilite çalışmaları desteklenmiş, enerji verimliliği konusunda farkındalık ve bilinç oluşturma faaliyetleri sürdürülmüştür.

Özellikle, küresel ısınma ve çevre konularında giderek artan bilinçlenme sonucunda, enerji üretim ve iletim teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak, gelecek yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talebin daha da artması beklenmektedir. Bu kapsamda önümüzdeki süreçte, özellikle güneş ve rüzgâr enerjisinde yerli ekipman oranının azami ölçüde artırılması ve kendi teknoloji markalarımızın oluşmasına yönelik çalışmaların yapılması önem arz etmektedir. 

Diğer yandan, fosil yakıt ithalatçısı konumunda olan ülkemizde, enerji kaynaklarının yanı sıra enerji üretiminde kullanılan orta ve yüksek teknoloji içeren aksamdaki yerlilik oranın düşük olması, sektörün dışa bağımlılığını arttıran diğer bir etken olarak öne çıkmaktadır. Bu bakımdan, santrallerde kullanılan ekipmanların yurt içinde üretimi, bir yandan dışa bağımlığı ve ithalatı azaltması öte yandan da teknoloji ve nitelikli istihdam yaratması nedeniyle ülkemiz kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda, önümüzdeki dönemde ajanslar tarafından verilecek desteklerin öncelikle bu alanlara yoğunlaşması öngörülmektedir.

Enerji güvenliği, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında kalkınma ajansları tarafından yapılan çalışmalar hakkında daha fazla bilgi için ajans isimlerine tıklayınız.