KALKINMA AJANSLARI
Enerji
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Isparta, Antalya, Burdur
Ajansımız Batı Akdeniz Bölgesinde enerji girdi maliyetlerini azaltarak ve alternatif enerji kaynaklarına dayalı üretimi yaygınlaştırarak enerjide dışa bağımlılığın azaltılması; sanayi, tarım ve turizm gibi sektörlerde rekabetçiliğin artırılması amacıyla çalışmalar yapmaktadır.

Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası (GEPA) verileri uyarınca Ülkemizin yıllık ışınım şiddeti 1.527,46 kWh/m² yıl’dır. Bölgemizde ise bu değer ortalama 1.683,88 kWh/m²yıl’dır.  Bu değerler Bölgemizin güneş enerjisi potansiyeli bakımından önemli bir konuma sahip olduğunu göstermektedir.

Bölgemizin lisanslı elektrik üretiminin ülke içerisindeki payı %1,88 gibi düşük bir oran iken lisanssız elektrik üretiminde ise bu oran %8,33 gibi oldukça iyi bir düzeyde bulunmaktadır. Bölgenin toplam lisanslı güneş enerji santrali kurulu güç  2160 MW olup, Türkiye içindeki payı %2,54’tür. Lisanssız  kurulu güç ise 374,61 Mwe olup, Türkiye içindeki payı %5,94 düzeyindedir.

Başta güneş enerjisi potansiyeli olmak üzere Bölgemizin sahip olduğu yenilenebilir enerji potansiyelini katma değere dönüştürmek üzere Ajansımız tarafından çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Potansiyelin tespiti ve yatırımcıların enerji sektörü yatırımlarına kanalize edilmesini sağlamak üzere analiz ve raporlama çalışmaları yapılmaktadır.  Öte yandan, sahip olunan potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla özellikle Bölgenin önde gelen sektörlerinin enerji girdi maliyetlerini azaltmak üzere mali destekler verilmektedir.

BURDUR’DA POTANSİYEL GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ YATIRIMINA UYGUN ALANLARI HARİTALANDIRDIK

Ajansımız tarafından fotovoltaik güneş enerjisi santralleri yatırımlarında yatırımcılara yol göstermek amacıyla, coğrafi bilgi sistemleri (CBS) yazılımı kullanılarak Burdur ilinin tamamını kapsayan bir çalışma yapılmıştır.

Bu çalışma ile GES yatırımlarının verimliliğini ve yatırım maliyetini etkileyen eğim, bakı, enerji nakil hatlarına uzaklık, yola uzaklık gibi parametreler ışığında, Burdur ilinin arazi durumu yatırıma uygunluk durumuna göre 4 sınıfa ayrılarak haritalandırılmıştır.

Bu çalışmada sonucu elde edilen uygunluk haritası ile Burdur ilinde GES yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar uygun alanları, kolaylıkla uygunluk haritası üzerinden zaman kaybı olmadan ve maliyete katlanmadan belirleyebilecek veya farklı alternatifleri kıyaslayabileceklerdir.

Burdur İlinin Güneş Enerjisi Yatırımları İçin Arazi Uygunluk Haritası

RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ ARAŞTIRILDI

2007 yılında Yenilenebilir Enerji genel Müdürlüğü tarafından Rüzgar Enerjisi Potansiyel Atlası yayımlanmıştır. Bu atlasa göre Türkiye genelinde rüzgar enerjisi potansiyeli ortaya koyulmuştur. Ancak Rüzgar Enerjisi Santrallerinin(RES) verimliliğinin sağlanması açısından potansiyel yatırım bölgelerinde daha detaylı analizlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu nedenlerden dolayı 2011 yılında Ajansımız tarafından desteklenen ve Gündoğmuş Belediyesi tarafından yürütülen doğrudan faaliyet desteği kapsamında, Antalya  Gündoğmuş İlçesinde 4 ayrı lokasyonda ve komşu ilçesi Akseki’de 1 lokasyonda rüzgar enerjisi potansiyeli araştırması yapılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler hali hazırda faaliyette olan ve Hatay, Çanakkale ve Çorum’da yer alan 3 adet RES santralinin verileriyle karşılaştırılmıştır.

Çalışmada elde edilen sonuçlar, seçilen lokasyonların, önemli ölçüde rüzgar enerjisi potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymuştur.

2013 yılında doğrudan faaliyet desteği kapsamında ise Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İstiklal Yerleşkesi’ne rüzgar enerjisi ölçüm istasyonu kurulmuş ve RES santrali için analizler çalışmaları yapılmıştır.

2015 ve 2018 yıllarında gerçekleştirilen programlar çerçevesinde proje teklif çağrısına çıkılmış ve 13 adet proje başarıyla tamamlanmıştır.  2017 yılında ise 1 adet yenilenebilir enerji projesi  güdümlü proje  desteği kapsamında desteklenmiştir . Desteklenen projeler ile bölgemize  7200 KW gücünde güneş enerjisi santrali ve 230 KW’lık biyogaz üretim tesisi kazandırılmıştır.

Kazandırılan bu tesisler ile bölgemizde daha temiz daha çevreci enerji üretimine imkan sağlanmasının yanı sıra tarımda ve sanayide daha ucuz enerjiye ulaşılması sağlanmıştır.

GÜDÜMLÜ PROJE İLE TARIMSAL SULAMALARA  YENİLENEBİLİR ENERJİ DESTEĞİ SAĞLADIK

Ajansımız tarafından, tarımsal üretim sürecinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla Antalya Büyüksehir Belediyesi’nin başvuru sahibi olduğu  Antalya Tarımsal Sulama Amaçlı Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali (PVGES)  projesi 2017 yılında hayata geçirilmiştir.

Proje ile  Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde 2,82 MW gücünde PVGES kurulmuştur. Bu santralden elde edilen enerji ile Antalya Büyükşehir Belediyesi yetki sınırı içindeki 43 adet tarımsal sulama kooperatifine bağlı 9046 çiftçinin elektriğe bağlı üretim gideri karşılanmıştır.

 

Batı Akdeniz’de Yenilenebilir Enerji

  • Batı Akdeniz Bölgesi güneşlenme süresi ve radyasyon değerleri açısından Ülkemizin önde gelen bölgelerinden birisidir.
  • Başta Burdur olmak üzere süt hayvancılığında sahip olunan entansif işletme mevcudiyeti Bölgeyi biyogaz üretimi için uygun kılmaktadır.
  • Bölgenin Afyon sınırlarında yer alan coğrafyası rüzgar enerjisi açısından potansiyel barındırmaktadır.
  • Önümüzdeki dönemde sahip olunan potansiyelin değerlendirilmesi açısından yatırım olanakları araştırılacaktır.
  • Burdur ilinde gerçekleştirilen güneş enerjisi yatırım yapılabilir arazi çalışması Antalya ve Isparta için de gerçekleştirilecektir.
  • Bölgenin önde gelen sektörlerinde enerji girdi maliyetlerini azaltarak rekabetçiliğini artırmak üzere ulusal ya da uluslararası fon imkanları Bölge yatırımcılarına tanıtılacaktır.

Bölgenin Güneş Enerjisi Yatırımına Uygun Arazilerini Haritalandıracağız

Önceki yıllarda yapılmış olan Burdur’un GES yatırımına uygunluk haritasını Antalya ve Isparta illerini de kapsayarak şekilde genişleteceğiz.

 

  • Enerji kaynaklarının daha verimli kullanılabilmesi amacıyla önümüzdeki dönemde enerji verimliliğine yönelik çalışmaların yaygınlaştırılması gerekir. Bu sebeple, Bölge paydaşları ile koordinasyon sağlayarak verimlilik analizleri ve farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmalar yapacağız.
  • Bölgede güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi potansiyeli araştırılacak potansiyelin yüksek olduğu alanlarda yatırımların yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapacağız.
  • Bölgemizde  tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olması nedeniyle fazla miktarda hayvansal ve bitkisel atık oluşmaktadır. Hem  atık sorununun çözülmesi hem de atıkların ekonomiye kazandırılması amacıyla biyoenerji yatırımlarına yönelik çalışmalar yapacağız.