Orta Karadeniz (TR83) Bölgesi
Uluslararası İş Birlikleri ve Uygulanan Dış kaynaklı Projeler
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, bölgesel gelişmeyi sağlamaya yönelik olarak bir yandan kendisine tahsis edilen iç kaynaklı fonları bölge plan ve programlarına uygun olarak kullanmaya ve kullandırmaya çalışırken, bir yandan da öncelikli müdahale alanlarındaki dış kaynaklı fonlardan faydalanarak bölgeye kaynak çekmeye çalışmaktadır. Ajans, kurulduğu 2009 yılından itibaren Avrupa Birliği tarafından sağlanan maddi kaynaklar ile toplam 15 proje uygulayarak 57 Milyon €’nun üzerinde kaynağı bölgesine kazandırmayı başarmıştır.

Bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasında önemli ilerlemelerin sağlanması, güçlü iş birliklerinin kurulması ve kurumların kapasitelerinin artması ile gerçekleşecektir. Bu anlayışla hareket eden OKA, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde iş birlikleri geliştirmeye odaklanırken, hem kendisinin hem de paydaşlarının kurumsal kapasitesini artırmak üzere çalışmalar yürütmektedir.
Ajans, öncelikli müdahale alanlarında, diğer kurum ve kuruluşlar ile ortak proje ve faaliyetler geliştirmeyi hedeflemektedir. Ulusal ve uluslararası kurumların fon ve destek programları takip edilerek, yenilikçilik, girişimcilik, endüstride dönüşüm, beşeri sermayenin geliştirilmesi, turizm ve lojistik gibi temel çalışma alanları ile ilgili proje başvuruları yapılmakta ve gelen ortaklık teklifleri değerlendirilmektedir. Ajansın temel kuruluş amaçlarından biri olan iş birliklerinin geliştirilmesi süreçlerinde, katılımcılık ilkesi esas alınmakta, paydaşların ve Ajansın kurum çalışmalarına karşılıklı olarak katkı sağlamaları gözetilmektedir.
Ajansın bir diğer hedefi de bölgedeki paydaşların kurumsal kapasitelerinin artırılmasıdır. Ajans bu amaçla öncelikli müdahale alanlarında diğer kurum ve kuruluşların düzenlediği seminer, konferans, çalıştay gibi faaliyetlere katılım sağlamakta ve katkıda bulunmaktadır. Bununla birlikte, kurumların ulusal ve uluslararası iş birlikleri geliştirmesi ve proje yürütme kapasitelerini artırması için fon kaynakları hakkında bilgilendirme faaliyetleri yürütmekte ve uygulamalı proje döngüsü yönetimi eğitimleri vermektedir. Bu güne kadar, bölgemizde 30.000’i aşkın kişiye proje döngüsü yönetimi eğitimi verilerek, katılımcıların Ajansın ve diğer fon sağlayıcıların programlarına yönelik proje yazma ve uygulama yetkinliği kazanması sağlanmıştır. Diğer taraftan Ajansımız, gençlerin Erasmus+ Programı ve projeleri ile diğer Avrupa Birliği fırsatları konusunda bilgilendirildiği bir kurumlar ağı olan «Eurodesk»’in bölge irtibat noktası olarak TR83 Bölgesindeki gençleri bilgilendirmeye devam etmektedir.