KALKINMA AJANSLARI
Uluslararası İşbirlikleri
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Bursa, Eskişehir, Bilecik

 

Ajansımız, Bursa, Eskişehir Bilecik ilerinde başta yenilik, verimlilik ve girişimcilik olmak üzere yerel paydaşlarla uluslararası etkinlikler düzenlemektedir.  Ayrıca uluslararası ağlara üyelik yoluyla bölgemizde  sınır ötesi tecrübe paylaşımını artırmayı ve dış kaynaklı fonların bölgemizde kullanımını artırmayı hedefliyoruz

Bursa, Eskişehir Bilecik ilerinden oluşan TR41 Bölgesi sanayide özellikle tekstil ve hazır giyim, otomotiv, raylı sistemler, gıda, makine, ve seramik sektörleri ile ön plana çıkmaktadır. Bölge dış ticaret fazlası ile ülke ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır. Bu da bölgede öne çıkan sektörlerin uluslararası ilişkilerini canlı tutmaktadır.

Son yıllarda yaşanan gelişmeler, kaçınılmaz olarak başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde ve bölgesinde, potansiyel üstünlükler ve farklılıkların ön planda olduğu bir Ar-Ge ve inovasyon politikasını ortaya çıkarmıştır. Bölgelerin sahip oldukları kaynakları en iyi ve rekabet üstünlüğü yaratacak şekilde kullanmasını amaçlayan, sürdürülebilir bir kalkınma modelinin benimsenmesi önem kazanmıştır.

Genel ekonomik ve toplumsal eğilimler, AB’nin yeşil ve dijital ekonomiye geçiş hedefleri göz önünde bulundurulduğunda, bölgemizin bu konularda kurumsal kapasitesinin geliştirmesi için uluslararası işbirlikleri ve tecrübe paylaşımlarına ihtiyaç artmıştır.

 

Bölgelerin ihtiyaç ve öncelikleri doğrultusunda, ekonomik ve sosyal uyuma yönelik fonlar ile diğer uluslararası kaynakların etkin bir şekilde kullanılması kalkınma ajanslarının öncelikleri arasındadır.

Bölgelerde iş birliklerini ve ortak çalışma kültürünü geliştirecek paylaşımcı ve açık, teknolojik gelişmelerin hızına ve değişkenliğine ayak uydurabilecek şekilde esnek, deneyerek öğrenmeye imkân verecek bir ekosistem oluşturmak da önem taşımaktadır. Ayrıca bölge firmaların dış kaynaklardan faydalanabilmeleri için bu kaynak ve desteklerin firmalara tanıtılması da bir diğer önemli husus olarak karşımıza çıkmaktadır.

TR41 Bölgesel Yenilik ve Akıllı Uzmanlaşma Stratejisinde Ar-Ge merkezlerindeki ve ekosistemdeki diğer kritik kurumlardaki insan kaynağının uluslararası iş birlikleri ve ortaklıkların içinde daha aktif rol almalarının desteklenmesi vurgulanmıştır.  Ayrıca Yeşil Mutabakat ile birlikte özellikle bölgede Avrupa Birliğine ihracat yapan firmalara yönelik yeşil ve dijital dönüşümün hızlandırılması gerekmektedir.

BEBKA Uluslararası İş Birlikleri ve Etkinlikler

• Yerel paydaşlarımız ile birlikte uluslararası etkinlikler düzenleyerek bölgemiz potansiyelini tanıtıyoruz.
• Uluslararası ağlara üyelik ve etkinliklere katılım ile uluslararası tecrübe paylaşımı yapıyor, iyi uygulama örneklerini bölgemize taşıyoruz.
• Uluslararası projelere ortak olarak başta yenilik, verimlilik ve girişimcilik olmak üzere odak alanlarında bölgemizde kurumsal kapasiteyi artırmayı hedefliyoruz.

 

Ajansımız Avrupa’da faaliyet gösteren ajansların üye olduğu bir çatı kuruluş niteliğinde olan Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği’ne (EURADA) 2011 yılından beri üyedir. 23 ülkeden 110 üyenin yer aldığı EURADA vasıtası ile Avrupa’daki kalkınma ajansları ile özellikle Ar-Ge, yenilik, kaynak verimliliği ve girişimcilik alanlarında işbirliği yapıyoruz.  

 

Ajansımız, akıllı büyüme kapsamında bölgesel politikaların yaygınlaştırılması, buna yönelik stratejilerin ve işbirliklerinin geliştirilmesi, rehberlik ve iyi uygulama örneklerinin sağlanması, strateji ve politika oluşturma alanlarında bölgelere destek olunması amacıyla Avrupa Komisyonu Akıllı Uzmanlaşma 2020 yılında üye oldu.

Ajansımız, Bursa’yı tekstil sektöründe uluslararası bir marka haline getirmek için, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ile 12 yıldır iş birliği yapmaktadır. Her yıl düzenlenen “Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliği son iki yıldır girişimcilik odağı ile TechXtile Start-Up Challenge olarak devam etmektedir. Yenilenen ismi ve daha dinamik içeriğiyle TechXtile Start-Up Challenge tekstil sektörünün ulusal ve uluslararası rekabetini güçlendirecek inovatif projelerin yer aldığı bir etkinlik olarak yoğun ilgiyle yürütülmektedir.

Bölgemizde düşük karbon ekonomisine ve kaynak verimliliğine geçiş için endüstriyel simbiyozun önemli bir araç olduğuna inanıyoruz. Bu amaçla bölgesel bir endüstriyel simbiyoz ağı ve yönetim modelinin geliştirilmesi için Newton-Kâtip Çelebi Fonu desteğiyle konu ile ilgili bölgede farkındalığın artması ve kurumsal kapasitenin gelişmesini sağladık. 

Dünyada ulusal ölçekte uygulanan en bilinen örneklerden biri olan İngiltere Ulusal Simbiyoz Ağı yürütücüleri ile tecrübe paylaşımı fırsatı yakaladık.

 

AB H2020 programı kapsamında desteklenen Optimizing Support For Innovating SMEs (OaSIS)-Yenilikçi KOBİ’lere Yönelik Desteklerin Optimizasyonu Projesinde yer aldık. Proje kapsamında Avrupa Kalkınma Ajansları tarafından verilen inovasyon desteklerinin firmaların büyüme ve rekabetçiliği üzerindeki performansları analiz edildi.