Konya-Karaman (TR52) Bölgesi
Karaman , Konya Sosyal İçerme ve Sosyal Uyum
Ajansımız, dezavantajlı bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata eşit düzeyde erişimlerinin sağlanması, sosyal dışlanmışlığın azaltılması ve insani kalkınmayı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda Ajansımız tarafından, sosyal içerme ve sosyal uyum alanlarında politika ve faaliyetlerin geliştirilmesi hedeflemektedir.
Bu hedefler doğrultusunda, farklı toplum kesimleri için eşit ve içerici programlar geliştirilecektir. Yoksul ve kırılgan grupların, kalkınma sürecinde daha fazla katılımlarını sağlamak için, makul sosyal standartlara ve refah seviyelerine erişim imkanlarının oluşturulması sağlanacaktır.
Sosyal içerme, özellikle kadın, engelli, yaşlı, çocuk gibi dezavantajlı grupların, ekonomik, sosyal ve kültürel hayat ile kamu hizmetlerine eşit düzeyde erişimlerinin sağlanarak, hayata başlama noktalarından bağımsız, tam potansiyellerini kullanabilmeleri için geliştirilen proje ve faaliyetlerin yer aldığı süreçtir. Sosyal uyum ise; bir toplumun bütün üyeleri arasında, yoksulluk, göç, etnik köken vb. gibi nedenlere dayanarak ayrımcılık ve dışlamayı ortadan kaldırmak, toplumun bütün üyeleri arasında bir aidiyet duygusu ve güven oluşturmayı kapsamaktadır.
Bölgelerin kendine özgü dinamikleri, kalkınma açısından o bölgeye farklılaştırılmış politikalar uygulamayı gerekli kılmaktadır. Ajansımız, 37 ilçeyi bünyesinde barındıran yapısı ile gelişmişlik düzeyleri ve sosyal yapısı birbirinden farklı ilçelere sahiptir.
Konya-Karaman Bölgesi, 2021 yılı itibariyle 2,5 milyon insana ev sahipliği yapmakta ve Türkiye nüfusunun yaklaşık %3’ünü oluşturmaktadır.
Bölge nüfusunun %8’ini 65 yaş ve üzeri bireyler oluşturmaktadır. Gerek Türkiye’de gerekse bölgede yaşlı bağımlılık oranları artmaktadır. Bölgedeki yaşlı bağımlılık oranı ülke ortalamasının üzerinde seyretmektedir.
Ajansımız, desteklediği projeler ile bölgemizde dezavantajlı kesimlere yönelik sosyal uyum, ekonomi ve istihdam yaratma potansiyelini harekete geçirmektedir.
Bölgemiz, farklı etki seviyelerinde birçok göç tipini yaşamaktadır. Özellikle en yüksek seviyede gözlemlenen eğitim ve yerleşmek amacıyla yaşanan göç hareketlerine dönemsel olarak mevsimlik göçler ve yabancı uyruklu göçler de eklenmektedir.
TÜİK tarafından yayımlanan 2019 verilerine göre, işgücüne katılım oranı kadınlar için %34,5’tir. Ajansımız tarafından uygulamaya konulan programlarda kadınlar, engelliler, çocuk ve yaşlılar için eğitim ve istihdama yönelik projelere önem ve öncelik verilmiştir.
Türkiye genelinde, 15 ve üstü yaş grubu nüfusunun yaklaşık %3’ünün yaşadığı Konya-Karaman bölgesinde, 2019 yılında işgücüne katılma oranı %51 olup Türkiye ortalamasına yakın değerde gerçekleşmiştir.
Ajansımızın geliştirdiği sosyal içerme ve sosyal uyum projeleri ile dezavantajlı kesimlerin (kadın, çocuk, engelli ve yaşlılar gibi) yaşam kaliteleri, girişimcilik becerileri, sosyal ve kişisel gelişimleri artırılacaktır. Bu sayede, bireylerin topluma entegrasyonu sağlanarak, Ajansımızın ‘Yüksek ve Dengeli Refah Seviyesine Erişmiş, Uluslararası Ekonomilerle Bütünleşmiş, Sevgi ve Hoşgörü Temelinde İnsanların Çalışmak, Üretmek ve Yaşamak İçin Tercih Ettikleri Bir Bölge Olmak” vizyonuna katkı sağlanacaktır.