Ajansımızın kalkınma anlayışı sadece ekonomik alanda bir iyileşmeyle sınırlı değildir. İnsani bir kalkınma perspektifini benimseyerek, refahın toplumun bütün kesimlerine yansımasını hedeflemektedir. Şehirde yaşayan hiç kimseyi dışarıda bırakmadan, herkese fırsat eşitliği sunan, insanların kendini huzurlu, mutlu ve güven içinde hissettiği, ekonomik gelişim ile insani kalkınmanın paralel bir seyir izlediği İstanbul hedefliyoruz.

İstanbul’a göçün sembolik mekanlarından Haydarpaşa Garı. İstanbul, aldığı yoğun göçle birçok Avrupa ülkesinden daha fazla nüfusu olan 16 milyonluk bir şehirdir.
Kırılganlıkları fazla olan, imkanlara erişimlerinin önünde engeller bulunan dezavantajlı grupların sosyal bütünleşmelerinin sağlanması adil, kapsayıcı bir toplum oluşturabilmenin en önemli şartlarındandır. Şehirde yaşayan her kesime fırsat eşitliğinin sağlanması, başta dezavantajlı gruplar olmak üzere toplumda adalet duygusunun güçlenmesi, kişilerin kendilerini mutlu, huzurlu ve güven içinde hissetmeleri sosyal bütünleşme için büyük önem taşımaktadır. İnsan odaklı kalkınmanın gerçekleşebilmesi için dezavantajlı grupların ekonomik, politik, sosyal, kültürel hayata katılımlarının önündeki engellerin kaldırılması, sosyal adalet ve refahın daha geniş kitlelere yayılması, herkesin yapabilirlikleri artırılarak özgürce tercih ettiği ve gerçekleştirebildiği bir hayatı yaşaması hedeflenmektedir.
Dezavantajlı gruplardan engelliler, doğuştan ya da sonradan bedensel, zihinsel, ruhsal vb. yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmiş ve toplumsal hayata katılmalarında zorluklar yaşayan kişiler olarak tanımlanmaktadır. Engellilerin oranı toplumda görünürlüklerinin çok daha üzerinde olup, Türkiye’de %6,9 olduğu tahmin edilmektedir. Engellilerin eğitime, istihdama, katılma oranlarının artırılması, bakım hizmetlerinden faydalanmaları ve onların sosyal hayata katılmaları konusunda toplumsal farkındalığın artırılması gerekmektedir.
Bir diğer grup ise yoksulluk yaşayan kişilerdir. Covid-19 ile tüm dünyada yaşanan ekonomik zorluklar, kırılganlıkları çok fazla olan, güvencesiz ya da nitelik gerektirmeyen işlerde çalışan yoksulları çok daha fazla etkilemiştir. Hayat şartları Türkiye’nin diğer bölgelerinden daha zor olan İstanbul’daki yoksulların daha fazla desteğe ihtiyacı olduğu düşünülmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belediyeler ve çeşitli STK’lar bu süreçte esnek çalışma ödeneği, kira yardımı, şartlı nakit transferleri, sosyal yardımlarla onları desteklemektedirler. Ajansımız sosyal kalkınma alanındaki programlarında yoksulluğun daha fazla görüldüğü mahalle ve ilçelere öncelik tanımaktadır.
Odaklanılması gereken bir diğer dezavantajlı grup ise bağımlılardır. İstanbul’da yüksek oranda bulunan genç nüfusta, alkol ve maddeye erişimin kolaylığı, sosyo-ekonomik dezavantajlılıktan kaynaklı risklerin fazlalığı, büyükşehirdeki sosyal ilişkilerin küçük yerlerdekine oranla koruyuculuğunun az olması gibi sebeplerle diğer şehirlere oranla daha çok alkol ve madde bağımlılığı gözlenmektedir. Bağımlılıkla mücadele, tedavi, rehabilitasyon, takip, eğitim, istihdam aşamaları olan bir süreçtir. Bu sebeple eğitim, sağlık, istihdam ve güvenlik alanında çalışan kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının koordinasyon içinde çalışması gerekmektedir.
Sosyal kalkınma alanında desteklenmesi gereken bir diğer grup ise istihdam, eğitim, siyaset ve aile hayatında adaletsiz uygulamalara maruz kalan kadınlardır. Ajansımız kadın istihdamı ve girişimciliği alanında bir çok projeyi desteklemiştir.
Ajans olarak takip ettiğimiz bir diğer dezavantajlı grup ise ülkemize sığınan Suriyeli sığınmacılar ve göçmenlerdir. İstanbul sığınmacıların yoğunluklu olarak göç ettikleri illerden birisi olarak en fazla Suriyeli sığınmacının yaşadığı kentimizdir. Sığınmacılar öncelikli olarak yoksulluk, barınma, işsizlik, dil bariyeri, sosyal dışlanma ve eğitime erişimde problemler yaşamaktadır. Bu alanda eğitim, istihdam, psiko-sosyal rehabilitasyon konularında bir çok proje yürütülmektedir. Ajansımızın son dönem paydaş olduğu ve takip ettiği projeler ise kamu kurumları ve STK’ların Suriyeli sığınmacılar ve Türk vatandaşlarının birlikte istihdam edilebilirliklerini artırmayı ve Suriyelilere yönelik olumsuz algıyı azaltmayı hedefleyen girişimcilik ve istihdam projeleridir.
Sosyal İçerme ve Sosyal Uyuma Yönelik Öneriler
- Engellilere yönelik eğitim, istihdam, toplumsal bütünleşme ve erişilebilirlik alanlarında çalışılması gerekmektedir.
- Yoksullukla mücadele konusunda dezavantajlı kişilere sosyal transferlerin yanı sıra onların istihdam edilebilirliklerini artıracak çalışmaların da yapılması gerekmektedir.
- Bağımlılara yönelik olarak tedavi, rehabilitasyon, takip, eğitim, istihdam, toplumsal kaynaşma aşamalarını içeren çok aşamalı ve ilgili kurumların koordinasyonunu içeren modeller yaygınlaştırılmalıdır.
- Kadınların istihdam edilebilirliklerini ve girişimciliklerini artırarak güçlendirilmesi hedeflenmelidir.
- Suriyeli sığınmacıların öncelikli olarak Türkçe öğrenmelerinin sağlanması, eğitim ve istihdam yoluyla toplumsal uyumlarının artırılması ve kendilerine karşı önyargıların bertaraf edilmesi için çalışmaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir
Ajansımız bu anlayış içerisinde dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar yürütmüş, bu alanlarda çalışmalar yapan paydaşlarla koordinasyon içerisinde hareket etmiş, alanda yapılan çalışmaları takip etmiştir.2010 yılından beri Ajansımız engelsiz İstanbul, sosyal içermeye yönelik küçük ölçekli altyapı, bağımlılıkla mücadele, kadın istihdamı, çocuklar ve gençler mali destek programları ile sosyal kalkınma alanında çalışmalar yürütmektedir




Bölgemizde yer alan ekoturizm değerlerinin turizme kazandırılması ve kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlarımızın turizm gelirlerinden aldığı payın artırılması amacıyla, 2020 yılından itibaren Ajansımız, sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2020-2023 dönemi Ekoturizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı’nın uygulamasına başlamıştır.
Ekoturizm Sonuç Odaklı Programı ile :
- Antalya, Burdur ve Isparta illerimizin kırsalında ekoturizm altyapısının ve üstyapısının iyileştirilmesini,
- Kırsal yerleşim yerlerinde gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesini,
- Bölgemiz kırsalında turizm gelirlerinin artırılması doğrultusunda kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi amacıyla başta kooperatifleşme olmak üzere kurumsal yapıları destekleyerek, kırsal kesimdeki vatandaşlarımızın turizm sektörüne yönelik ürün ve hizmet sunum becerilerinin artırılmasını amaçlamaktayız.
Program kapsamında, 2020-2023 dönemi için, bölgemizde ekoturizmin geliştirilmesine yönelik çok sayıda proje planladık. Hayata geçireceğimiz projelerin yanı sıra, Bölgemizde ekoturizm faaliyetlerinin bütüncül bir bakış açısıyla yürütülmesini sağlayacak yönetim yapılarını oluşturmak ve ekoturizm faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip insan kaynağını geliştirmek üzere faaliyetler yürüteceğiz.

Planladığımız proje ve faaliyetler ile;
Turizmde Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı Getiriyoruz
2020 yılından itibaren Ajansımız, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, bölgemizde kıyı şeridinde yoğunlaşan turizm faaliyetlerinin, iç kesimlere doğru gelişimini teşvik etmeye ve turizm gelirlerinin kırsal kesimler başta olmak üzere tüm bölge geneline yayılımını sağlamaya yönelik çalışmalar yürütecektir. Bu kapsamda hazırladığımız, 2020-2023 yılları arasındaki faaliyet dönemini kapsayan Ekoturizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile Antalya, Burdur ve Isparta illerimiz kırsalında ekoturizm altyapısının ve üstyapısının iyileştirilmesini, kırsal yerleşim yerlerinde gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesini ve ekoturizm faaliyetlerinin yaygınlaştırılarak profesyonelleştirilmesini planlıyoruz.

Turizme Kazandırıyoruz
Antalya kent merkezindeki tek antik kent olan Lyrboton Kome Antik Kenti’ni Antalya turizmine kazandırarak bölgemize yeni bir ekoturizm rotası daha ekleyeceğiz. Antik çağın en önemli kentlerinden biri olan Perge’nin tarımsal ihtiyaçlarını karşılama görevini üstlenen bu köy yerleşimi, kendini zeytinyağı üretimi konusunda geliştirmiş ve döneminin önde gelen zeytinyağı üretim merkezlerinden biri olmuştur. Bir çok detayı halen görülebilen zeytinyağı işlikleri, antik çağdan bugüne kadar ayakta kalmayı başarabilmiştir. Antalya’daki rotamızın başlangıç noktası olan arkeopark ile mevcut ekoturizm rotalarımızı çeşitlendireceğiz.

Kocain, yaklaşık bir milyon metreküp hacimli salonuyla Türkiye’nin en büyük mağara galerisine sahip. Ülkemizin en uzun üçüncü mağarası olan Kocain Mağarası içerisinde bozulmadan günümüze değin ulaşmış saf kalsiyum karbonat dikitler mağaranın ayırt edici özelliği olarak göze çarpıyor. Hayata geçireceğimiz proje ile Kocain Mağarası’nı turizm faaliyetlerine açmayı hedeflemekteyiz. Yine proje ile Kocain etrafında oluşturulacak yöresel ürün satış yerlerinde mağaraya yakın köylerimizden kooperatiflere yer vererek kırsalda turizm gelirlerini artırmayı ve turizm kapasitesini destekleyerek, ekoturizm değerlerinin benimsenmesini ve korunmasını sağlamayı amaçlıyoruz.

Dönemin en ileri teknolojisi kullanılan Patara Telsiz Telgraf İstasyonu, Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’daki son toprağı olan Trablusgarp’a sahip çıkabilmek adına Trablusgarp (Derne) ile haberleşmeyi sağlamak amacıyla Sultan II. Abdulhamid’in talimatıyla 1906’da kurulmuş ancak Trablusgarp Savaşı’nda İtalyanlar tarafından etkisiz hale getirilmiştir. Proje ile Antalya'nın Kaş ilçesinde yer alan ve Likya Birliği'nin başkenti olarak bilinen Patara’nın kültür turizminde sunduğu değerleri çeşitlendirmeyi ve ülkemiz açısından tarihi bir değer taşıyan bu istasyonu restore ederek bir müzeye dönüştürmeyi hedefliyoruz.
Bölgemizin Mekansal Turizm Strateji Planını Tüm Paydaşlarla Birlikte Hazırlıyoruz
Batı Akdeniz Bölgesi’nde kıyıda yoğunlaşmış olan turizm faaliyetlerini planlı bir şekilde bölge geneline yaymayı amaçlıyoruz. Bu planlama çalışması ile birlikte kamu kurumlarının, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının bölge içerisinde 3 yıl boyunca gerçekleştirecekleri turizm projelerini entegre bir şekilde ele alıp ekoturizmi tüm bölgemizin bir hedefi haline getiriyoruz. Bu planda belirlenecek stratejiler ile bölgedeki turizm faaliyetleri istenilen noktalarda odaklanacak ve eksik kalan alanlara müdahale etmemiz daha da kolaylaşacak.
Kırsalda Yaşayan Halkımızın Turizmden Elde Ettiği Geliri Artırmak üzere Kooperatifçiliği Destekliyoruz
Kooperatifçilik desteğimizi, daha çok oluşturmayı planladığımız turizm rotaları ile (Lyrboton – Kocain, Batı Toroslar vb.) entegre bir şekilde kurgulayacağız. Oluşturmayı planladığımız turizm rotalarının kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın refahına katkı sağlaması için onlarla el ele çalışmamız gerektiğinin farkındayız. Diğer yandan, projelerimiz sonucunda elde edilecek kazanımların sürdürülebilirliğini de önemsiyoruz. Bu nedenle, bölgemizde oluşturacağımız yeni rotaları, kırsalda turizm hizmetleri sunum kapasitesinin geliştirilmesi ve kooperatiflerin güçlendirilmesi faaliyetleri ile bütünleşik bir şekilde hayata geçireceğiz.
Bölgemizdeki Ekoturizm Yatırımlarında Eşgüdüm Sağlamak üzere Batı Akdeniz Ekoturizm Platformunu Hayata Geçiriyoruz
Antalya, Burdur ve Isparta illerimizde ortak ekoturizm stratejisi geliştirilmesi amacıyla konuyla ilgili faaliyet yürüten kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan bir işbirliği platformu oluşturacağız. Bölge ekoturizm faaliyetleri konusunda söyleyecek sözü olan her paydaşı çalışmaya davet edecek, platform ile yıl içinde dönemsel toplantılar düzenleyerek paydaşlarımız ile eşgüdüm içerisinde ekoturizm yatırımlarının hayata geçirilmesini sağlayacağız.
Bölgemizin Astro-Turizm Potansiyelini Ortaya Çıkarıyoruz
Bölgemizde dikkat çeken ekoturizm faaliyetleri arasında yer alan astro-turizm potansiyelinin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımının yapılması amacıyla Antalya Saklıkent ve Isparta Melikler Yaylası’nda gözlem etkinlikleri organize ediyoruz. Bu sayede bölgemizin astro-turizm açısından da öne çıkmasını ve dünyanın her yerinden gökyüzü gözlemciliği için gelen ziyaretçiler tarafından bilinen bir destinasyon olmasını sağlamak istiyoruz.
Bölgemizde Gerçekleştirilecek Ekoturizm Projelerine Teknik Destek Sağlıyoruz
Bölgemizde ekoturizmin geliştirilmesi için teknik uzmanlık gerektiren alanlarda, paydaşlarımızın projelendirme, fizibilite hazırlama ve danışmanlık hizmetlerine erişimlerini kolaylaştıracağız. Ekoturizm alanında potansiyel arz eden fizibilite projelerini Ajans olarak biz üstleneceğiz.
Ekoturizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı
(2020-2023 Ekoturizm SOP)