KALKINMA AJANSLARI
Bölgesel Kalkınmanın Finansmanı
İpek Yolu Kalkınma Ajansı Gaziantep, Adıyaman, Kilis

 

Ajansımız; Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerimizdeki yerel aktörlerin kurumsal kapasitesini arttırmak üzere Teknik Destek Programı’na ilave olarak Yönetim Danışmanlığı Programı’nı tasarlamıştır.

Programlar ile TRC1 Bölgesi’nde kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının kurumsal ve beşeri kapasitelerinin arttırılmasını, özel sektöre yönelik üretim, pazarlama, ihracat gibi alanlarda verimliliğinin arttırılmasını amaçlamaktayız.

Hayata geçireceğimiz projelerle, gerek KOBİ’lerimizin; kamu sektörü bileşenlerinin kurumsal kapasitelerini geliştirerek daha kurumsal, katma değer yaratan, etkin ve verimli bir bölge oluşturulmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.

 

Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’i içine alan bölgemiz geçmişten günümüze sanayi altyapısı ve üretim kapasitesiyle ülkemizin önde gelen sanayi üsleri arasında yer almaktadır. Kurumsal kapasite gelişimiyle ilgili doğru adımlar atıldığında bölgenin üretim merkezi konumundaki Gaziantep’in bir çok sektörde ulusal ve uluslararası arenada rekabet üstünlüğü elde etmesini sağlayacaktır. Gaziantep sanayisi tekstil, gıda, kimya-plastik ve makine-metal sektörlerinde uzmanlaşmıştır. Bu alanlardaki göze çarpan başarı Gaziantep’in ticari, kültürel ve toplumsal yapısının özelliklerini de belirleyen tecrübe birikimi, iş gücü potansiyeli ve girişimcilik kültürüyle yakından ilişkilidir. Adıyaman ve Kilis illeri ise tarım ve tarımsal girdilere dayalı endüstriler ve tekstil yatırımlarıyla bölge ekonomisine yön vermektedirler.

Gaziantep mevcut potansiyelini, kurumsal kapasite yatırımları ve katma değerli ürün gamında yapacağı ilerlemelerle artırabilir.

 

Gaziantep stratejik konumu nedeniyle bölgenin lokomotif ili konumundadır. 2020 yılında 1.8 milyar dolarlık halı ihracatıyla dünya makine halısı pazarının %55’ini elinde tutmakta olan Gaziantep bu alanda ülkenin üretim üssü konumundadır. Şehrin gelişmiş üretim ve ticaret kültürü, yeniliğe açık, gelişmeye inanan insanların ticaret hayatında yer alması Gaziantep için çok büyük bir avantajdır. Bölgenin Ar-Ge ve tasarım merkezi kapasitesine bakıldığında özel sektör firmalarına ait 11 Ar-Ge ve 2 tasarım merkezi bulunmaktadır.

Adıyaman, tütün ve badem gibi katma değerli ürünlerle öne çıkmakla birlikte Türkiye’nin mermer rezervinin %15ine de ev sahipliği yapmaktadır.

 

Tekstil ve hazır giyim sektöründe önemli bir üretim merkezi olan Adıyaman, 1960’larda temelleri atılan Sümer Dokuma A.Ş. mirasından aldığı güçle birikimini geliştirmeye devam etmektedir. Türkiye’deki mermer rezervlerinin yaklaşık %15’ini bulunduran Adıyaman’da emperador tipi mermer üretimi yapılmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin olan kent, ülke genelinde yıl boyu en  çok güneşlenme süresine sahip 2. il konumundadır. Kurumsal kapasite anlamında yapılacak yatırımların şehrin ihracat ve üretim verimliliğini arttıracağı ön görülmektedir.

Kilis’te zeytinyağı ve üzüm gibi öne çıkan ürünlerde  markalaşma, yüksek standartlarda üretim gibi kurumsal kapasite geliştirici faaliyetlerin desteklenmesi kentin  ekonomik potansiyelini geliştirecektir.