KALKINMA AJANSLARI
Bölgesel Kalkınmanın Finansmanı
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Kocaeli, Sakarya, Düzce, Yalova, Bolu

 

Bölgemizde Stratejik Yönetim Danışmanlığı

❖Doğu Marmara Bölge Planı’nda çeşitli uygulama araçları içerisinde yönetim danışmanlığına yönelik öncelikler tanımlanmıştır. Rekabetçi Bölge ekseninde “yüksek katma değerli, yenilikçi ve teknoloji odaklı ürün ve hizmetlere geçmek” amacına yönelik olarak “İnovasyon yönetimi danışmanlığı sektörünün geliştirilmesi” bir araç olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, Öğrenen Bölge ekseninde “yetenekleri geliştirmek” amacına yönelik olarak “öğrenen organizasyon anlayışının benimsenmesi” bir araç olarak yer almaktadır.
❖Hâlihazırda bölgenin öncelikli ve ihtisaslaşmış sektör ve alanları belirlenmiş olup, önemli olan bu alanlarda yapılacak üretimin dış dünyaya satılması yani ihracatı tetikleyecek mekanizmaların ajans yönlendirme çalışmaları ile yapılması hedeflenmektedir.
❖Kocaeli Yatırım Destek Ofisi tarafından düzenlenen ve Kocaeli’den toplam 64 katılımcının yanıt verdiği Danışmanlık Sektörü Anketi sonuçlarına göre ankete yanıt veren KOBİ düzeyindeki işletmelerin %35,42’si ve Büyük Ölçekli işletmelerin %54,55’i “Ar-Ge ve İnovasyon Stratejisi” geliştirme konusunda dışarıdan danışmanlık hizmeti almaya ihtiyaçları olduğunu belirtmiştir.
❖Doğu Marmara TR42 Bölgesi, 2019 yılı için 15,752 milyar $ ile Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci bölgesidir (TÜİK, 2020). Bu miktar içerisinde %53,86’lık orta-ileri ve ileri teknoloji düzeyinde üretim alanlarında ihracat gerçekleştiren bölge, bu oranla ülke ortalamasının (%39,87) oldukça üzerindedir.

ustos 2020 itibarıyla TR42 Bölgesi’nde 8 üniversite Bilişim Vadisi ile birlikte 6 teknoloji geliştirme bölgesi 2 serbest bölge 27’si faal 37 organize sanayi bölgesi, 164 AR-GE merkezi, 23 tasarım merkezi bulunmaktadır.

 

 

Ajansımızca Teknik Destek Programımız kapsamında desteklenecek proje konularına ilişkin önceliklerden biri olarak Aile Şirketleri ve Kooperatiflerde Kurumsallaşma-Sürdürülebilirlik belirlenmiştir. Bu kapsamda bölgede faaliyet gösteren aile şirketlerinin kurumsallık ve sürdürülebilirlik seviyeleri tespit edilmekte, karşılaşılan problemlerin ve ihtiyaçların analizi ve çözümüne yönelik danışmanlık hizmetleri verilmektedir. İlgili danışmanlık faaliyetleri kapsamında firmalar, kapasite artırıcı eğitimler ve eylem planı, yol haritası, strateji belgesi hazırlanması konusunda destek talep edebilmektedir.

MARKA tarafından bölgedeki ikinci ve üçüncü kuşak firmaları hedef grup olarak belirlediğimiz ve aile şirketlerimizin sonraki nesillere sağlıklı ve yönetilir bir şekilde geçişinin sağlanmasını amaçladığımız konuya ilişkin danışmanlık faaliyetlerini içerecek AŞI (Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma) Projesi kurgulanmıştır.

Kocaeli ilimizdeki Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği (KÜSİ) kapsamında; Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri yürütücülüğünde, içerisinde Ajansımızın yanı sıra üniversite, sanayi odaları, TGB’ler, OSB’ler  ve diğer  birçok farklı kamu kuruluşunun temsilcisinin yer aldığı çalışma grupları oluşturulmuştur. Kamu–Üniversite–Özel Sektör İş Birliği Programı çalışmaları kapsamında 105 firma ziyareti gerçekleştirilmiştir. Bu proaktif çalışma yaklaşımı hem özel sektörün sorunlarını dinleme ve ihtiyaçlarına yönelik çözümler ve imkanlar hakkında doğrudan bilgi sunma hem de Ajansımızın ağını genişletme açısından faydalar üretmektedir.