Bölgemiz imalat sanayinde ülkemizin üretim üssüdür. Bölgemizin imalat sanayinde yerlileşme oranını ve yüksek teknolojili ürün üretimindeki payını artırmasını amaçlıyoruz. Üretimde akıllı ihtisaslaşmayı sağlayarak milli hasılaya katkımızı artırmayı hedefliyoruz. Böylelikle bölgemiz hem ülke ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacak hem de üretim kabiliyetleri ile dünyada üst sıralarda yer alacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti sanayi hamlesi İzmir İktisat Kongresi, Teşvik-i Sanayi Kanunu ve akabinde 1934 Birinci Sanayi Kalkınma Planı ile hayat bulmuştur. İlk planda kapsama alınan sanayi yerleşimlerinde kimya sanayi, kağıt ve selüloz sanayi alanlarında bölgemiz (İzmit) sanayi yerleşim alanı olarak yer almıştır. Türkiye’nin ilk bölge planı olarak değerlendirilen 1963 Doğu Marmara Bölge Kalkınma Planı’nda sanayinin, Derince-İzmit ve Adapazarı’nı içine alan İstanbul’un doğusunda bir koridora kaydırılması gerektiği belirtilmiştir. Sanayiye dayalı kalkınmada gerek coğrafi konumu gerekse potansiyeli itibariyle Kocaeli ve Sakarya illeri imalat sanayinde gösterge bazlı öncü olmak üzere Düzce, Bolu ve Yalova dahil olmak üzere her bir ilimiz kendine has rekabetçi üstünlükleri ile ülke ekonomisine önemli düzeyde katkı sunmaktadır.
Sanayi sektörü ekonomik büyümenin ve sürdürülebilirliğin sigortasıdır. 2020 yılında Türkiye GSYİH’sinin, %19’u imalat sanayi kaynaklı olmak üzere, %22,4’ünü sanayi sektörü üretmiştir. Ülkemizde imalat sanayinde üretilen GSYİH’nin %12’si TR42 Doğu Marmara Bölgesi’nde üretilmiş olup bölgemiz üretimde ikinci sıradadır. Her yıl imalat sanayinin yıldızlarının belirlendiği ISO 500 listesindeki her 5 firmadan 1’i bölgemizde faaliyetlerini yürütmektedir. Bölgemiz ayrıca imalat sanayinde üretim yapmak amaçlı ülkemizi tercih eden uluslararası yatırımcıların da öncelikli adresidir.
Bölgemiz il bazlı değerlendirildiğinde Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova’nın sosyal ve ekonomik gelişmişlik düzeyleri il içinde ve birbirleri arasında farklı olup her biri özgün üretim kompozisyonu ile ülke ekonomisine yüksek düzeyde katkı sunmaktadır. Türkiye’nin sanayi üssü olan bölgemiz rekabetçi üstünlüğe sahip imalat sanayi sektörlerinin merkezi konumundadır. Bölgemizde, imalat sanayinde kimyasal ürünler, kauçuk ve plastik, ana metal, metal eşya, makine ve ekipman, makine montaj onarım, gıda, içecek, ağaç ve ağaç ürünleri, kağıt ve kağıt ürünleri, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri, eczacılık, diğer ulaşım araçları imalatı, mineral ürünler ve elektronik ve optik, giyim eşyası ve mobilya imalat alt alanlarında nitelikli yığın, potansiyel veya olgun küme varlığı bulunmaktadır. Bölgemiz genel itibariyle değerlendirildiğinde, 23 imalat sektörünün tamamına yakınında rekabetçi üstünlüğe sahiptir. MARKA olarak imalat sanayinde rekabetçi üstünlüklerimizi daha da geliştirmeyi ve niş odak alanlarımızı da destekleyerek güçlendirmeyi hedefliyoruz.