KALKINMA AJANSLARI
İmalat Sanayi
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Bursa, Eskişehir, Bilecik

 

Bursa, Eskişehir ve Bilecik’ten oluşan bölgemiz, sahip olduğu stratejik konumun ve tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde yer almanın getirdiği avantajı da kullanarak başta ticari olmak üzere imalat sanayi ve kültürel kaynaşma anlamında tarih boyunca çok önemli kavşak noktalarından biri olmuştur.

Özellikle imalat sanayi alanında yıllardan beri süregelen üretim geleneğini devam ettiren illerimiz, günümüzde de İstanbul Sanayi Odasının (İSO) açıkladığı ve ekonomi çevrelerinde referans olarak kabul edilen "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" 2020 yılı listesinde bölgemizden 32 firma yer almaktadır. Şirket merkezleri başka illerde bulunup Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerimizde üretim yapan firmalar da dikkate alındığında bölgemiz 40’ı aşan sayıda sanayi kuruluşuna ev sahipliği yapmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu’na ilk başkentlik yapan bölge illerimiz, sanayi devriminin ülkemizde de gerçekleştirilmesi amacıyla ilk adımların atıldığı, bu amaçla özellikle tekstil alanındaki ilk fabrikaların da yerli ve yabancı sermaye ile ilk olarak kurulmaya başlandığı iller arasında yer almaktadır.

Özellikle son yıllarda bölge illerimizde orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli, katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin artırılması, gelecek potansiyeli yüksek olan kritik alanlarda gerekli teknoloji ve yetkinlik gelişiminin sağlanması amacıyla da çeşitli yeni yatırımlar gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Bu bağlamda 4. Sanayi Devrimi olarak adlandırılan ve temelinde otomasyon, mobilite ile yapay zeka temelli çeşitli teknolojik uygulamaları sunan bu yeni dönemde bilgi tabanlı ve rekabetçi ekonomik yapı oluşturulması amacıyla illerimizde kayda değer çalışmalar da başlatılmıştır. İşletmelerin yeni sanayi devrimine geçişinde önemli bir role sahip olacak, yalın üretim süreçleriyle birlikte kalite ve verimlilik artışı sağlayacak ve firmalara rehberlik edecek olan Bursa Model Fabrika projesi bu doğrultuda 2019 yılında hayata geçirilmiştir.

Widget caption

Özel Yatırım Bölgeleri

Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB), 1961 yılında Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesi olarak Bursa’da kurulmuştur. 

Ülkemiz sanayisinin verimliliğinin ve dünyadaki rakipleriyle rekabet edebilirliğinin yükseltilmesi hedefleriyle birlikte, çevreye ve topluma duyarlı sürdürülebilir bir sanayi yapısının oluşturulması sürecinde sanayinin fiziksel gelişiminin doğru planlanması amacıyla kurulan organize sanayi bölgeleri, serbest bölge ve teknoloji geliştirme bölgelerimiz, diğer illerdeki sanayi bölgelerinin kuruluşlarına da ilham kaynağı olan çok önemli birer üretim üsleridir. Bu anlamda sanayideki hızlı ve planlı gelişimini devam ettiren TR41 bölgemiz, 30 adet özel yatırım bölgesine (OSB, Serbest Bölge, TGB) ev sahipliği yapmaktadır.

Widget caption

Bilecik ilinin çevresindeki gelişmiş illerle bağlantısının güçlendirilmesi için Bandırma-Bursa-Osmaneli Hızlı Demiryolu, Bursa-Yenişehir-Bilecik Karayolu, TCDD Bozüyük Lojistik Merkezi projelerinin tamamlanması beklenmektedir. Bu projelerin tamamlanması bölgeye yeni yatırımlar çekecek ve hali hazırdaki yatırımların bölge içindeki hareketini kolaylaştıracaktır.

Bölge İhracatı

Global çapta yaşanan COVID-19 pandemisine rağmen bölge illerimizin 2020 yılında gerçekleştirdiği toplam ihracat rakamı 14 milyar $’a ulaşmıştır.  

Bir Bakışta Bölgemizde İmalat Sanayi

İmalat sanayiinde bölgemizde öne çıkan sektörler Bursa için otomotiv, tekstil, makine-metal, mobilya ve gıda, Eskişehir için havacılık ve raylı sistemler, makine metal ve beyaz eşya, Bilecik için ise mermer ve doğaltaş, seramik ve gıda sanayidir. Bölgemizde yakın gelecekte öne çıkması ön görülen sektörler ise, Bursa için havacılık ve raylı sistemleri ile elektrikli ve otonom araç teknolojileri, Eskişehir’de otomotiv ve Bilecik’te enerji ve otomotiv sektörleridir.
• Dünya çapında ticaret hacmi yüksek olan ürünlerin bir çoğu bölgemizde faaliyet gösteren firmalar tarafından üretilebilmektedir. Bölgemiz dev otomotiv üretim tesisleri ile otomotiv ve otomotiv yan sanayi üretiminin merkezi konumundadır. Türkiye’de üretilen her iki araçtan biri Bursa üretimidir.
• Bölgemizde tekstil sektörü, yarattığı istihdam ve verdiği dış ticaret fazlası ile özellikle iplik üretimi, ev tekstili ve hazır giyim alt başlıklarında Bursa’da ön plana çıkmaktadır. Farklı sektör gruplarının ürün ve uygulama alanlarında kendine geniş bir yer edinen teknik tekstil ve kompozit ürünler sektörlerinde sürekli büyüyen ulusal ve uluslararası pazar oluşması sektörün gelişmesine imkan vermektedir. 
• Makine ve metal imalatı her üç ilimizde de ön plana çıkarken bölgede otomotiv, raylı sistemler ve havacılık sektörlerine hizmet eden  metal parça ve ekipmanlar, metal döküm, iklimlendirme sistemleri ve metal işleme makinesi üretimleri mevcuttur. Eskişehir, makine ve metal sanayiinde istihdam oranı en yüksek sektör konumundadır. Ülke kriko üretiminin %70’i Eskişehir’de gerçekleşmektedir.
Bölgemiz beyaz eşya üretiminde de lider konumdadır. Beyaz eşyada ulusal bazda kompresör yani soğutucu üretiminin tamamı, buzdolabı üretiminin %65’i ve çamaşır kurutma makinesinin %50’si Eskişehir’de gerçekleşmektedir.
• Havacılık ve savunma sanayii sektöründe önemli bir konumda olan bölgemizde üretimler askeri ve sivil havacılıkta çok sayıda uçağın motor ve yapısal parçalarının tek tedarik merkezi olan Eskişehir’de yapılmaktadır.

 

Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerini kapsayan bölgemizde, hızlı gelişen sanayi yatırımlarına yeni alanlar da kazandırılması amacıyla inşaatı devam eden Bursa Teknoloji OSB başta olmak üzere yatırımı devam eden yeni organize sanayi bölgelerinin Cumhuriyetimizin 100. yılına kadar hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. 

Eskişehir’de önemli bir raylı sistemler yan sanayi altyapısı mevcut iken, Bursa özel işletmelerin insiyatifi ve yerel yönetimlerin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar ile özellikle hafif raylı sistem taşımacılığında yerli üretime dönük önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Raylı sistemler ulusal üretiminde dizel lokomotifin tamamı Eskişehir’de üretilmektedir. CER motoru, buji ve dizel motor imalatı yapılmaktadır. Lokomotiflerin, tramvayların ve banliyö trenlerinin bakım ve revizyonu; CER motorlarının ve tekerlek takımlarının onarımı gerçekleştirilmektedir. Tramvayların ve banliyö trenlerinin modernizasyon ve modifikasyon çalışmaları da bu kapsamda yürütülmektedir.

Bilecik ilimizde ön plana çıkan seramik sektörü, feldspat, kaolen ve kil gibi hammaddelerin Bilecik ili ve ilçelerinde bulunması ve ilk yatırımların bu bölgede yapılması nedeniyle gelişim göstermiştir. Seramik üretiminde, Eskişehir Bilecik Kütahya kümesi, Türkiye üretiminin %60’ını, Bilecik de yaklaşık %30’unu gerçekleştirmektedir.

Bölgemizde mermer sektörü Bilecik ilimizde daha çok ön planda yer alırken, Bilecik mermerinin uluslararası tanınırlığının olmasının da sektörün gelişmesinde payı bulunmaktadır. Bölgede 43 mermer fabrikası mevcut olup 1500 kişiye istihdam sağlanmaktadır. Bursa’nın Orhaneli ilçesinde kurulması planlanan Mermer ve Maden İhtisas OSB’nin mevcudiyeti ve Mustafakemalpaşa’da bulunan Mermerciler OSB’de kamulaştırma çalışmalarının tamamlanması imalat sanayiine önemli yatırımların yapılacağını işaret etmektedir.

Gıda sanayii her üç ilimizde de gelişmekte olup bu alanda yeni yatırımların olması beklenmektedir. Bölgemizde farklı gıda işleme alanlarında faaliyet gösteren öncü kuruluşlar bulunmaktadır.

 

Otomotiv Test Merkezi

Avrupa'nın en büyük test merkezlerinden biri olması planlanan Otomotiv Test Merkezi’nin kuruluş çalışmaları hızla devam etmektedir.

Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi “URAYSİM” 

2012 yılında Anadolu Üniversitesi tarafından raylı sistemler ile ilgili teknolojinin, raylı sistemlerin test ve sertifikasyonu ile Ar-Ge çalışmalarının yapılacağı bir   mükemmeliyet merkezi olarak kurulması planlanmış olup kuruluş çalışmaları sürmektedir.

TOGG – Türkiye’nin İlk Elektrikli Yerli Aracı

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu tarafından tasarlanan ve ülkemizin ilk elektrikli yerli otomobil, Bursa’nın Gemlik ilçesinde üretilecektir. Otomotiv dünyasında devrim niteliğindeki değişimler, otomotiv yan sanayi için de yepyeni yatırım fırsatlarını içerisinde barındırmaktadır.

Eskişehir Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi

BEBKA’nın desteğiyle Eskişehir Sanayi Odası ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde hayata geçecek olan mesleki eğitim merkezi, Eskişehir’e özellikle imalat sanayiinde nitelikli istihdamın sağlanmasında önemli rol oynayacaktır.