Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Bölgesinde Dijital Dönüşüm
Sanayide Dijital dönüşüm kavramı, bölgemizde yer alan firmalar ve paydaş ekosistemi açısından sektörlerden bağımsız olarak verimlilik konusunda yapılan tüm çalışmaların başarısını etkileme potansiyeline sahip kilit bir öneme sahip olmuştur. Sanayi sektöründeki üretim süreçleri hâlihazırda büyük bir dönüşüm geçirmekte; değişken müşteri taleplerine hızlı ve maliyet etkin bir şekilde yanıt verecek, bilgi ve verinin öneminin arttığı bir döneme hızlı bir geçiş yaşanmaktadır. Geleneksel üretim sistemlerinin yeni ihtiyaçlara cevap vermekte zorlandığı bu dönemde dijitalleşme, ekonomik yaşamda yer alan aktörlerin sanayinin yeni dinamiklerine uyum sağlamasında kilit bir rol oynayacaktır.
Ülkemizin imalat sanayi üretiminde Kocaeli ve Sakarya başta olmak üzere TR42 bölgesinin önemi dikkate alındığında, dijital dönüşüm odaklı verimlilik artırma çalışmaları önemli bir yatay müdahale alanı olarak ön plana çıkmaktadır. Bilişim Vadisi Türkiye’nin inovasyon ve teknoloji tabanlı büyümedeki yeni merkezini oluşturma iddiasıyla bölgemizde dijital dönüşüm temalı çalışmaların da odağında bulunan önemli bir paydaştır.
Sanayide dijital dönüşüm, sektörlerden bağımsız olarak ülkemizin tamamında olduğu gibi bölgemizde de verimlilik artışı konulu tüm çalışmaların ortak teması haline gelmiştir. Ajansımız, dijital dönüşüme yönelik çalışmalarıyla bölgemizde bu alandaki projelerin desteklenmesi, işletmelerin mevcut durumları ile ihtiyaçlarının tespiti ve dijital dönüşüm için gerekli nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi alanlarında bölgemizdeki çalışmalarına devam etmektedir.
Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinden oluşan Doğu Marmara Bölgesi, 3,88 milyon kişi ile Türkiye nüfusunun %4,73’ünü (TÜİK, 2019) barındıran; 15,1 milyar ABD Doları ile ülkenin en çok ihracat yapan ikinci bölgesi (TÜİK, 2019) konumunda olan; ulusal vergi gelirlerinin %11,3’ünü (GİB, 2019) sağlayan; 24’ü faal 36 Organize Sanayi Bölgesi’ne (STB, 2019) ve Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun 125’ine ev sahipliği yapan bir bölgedir. 2019 yılı Mart itibarıyla Doğu Marmara Bölgesi’nde toplam 154 faal özel sektör Ar-Ge merkezi bulunmaktadır. Kocaeli, sahip olduğu 114 Ar-Ge merkezi ve 14 tasarım merkezi olmak üzere toplam 128 Ar-Ge ve tasarım merkeziyle Doğu Marmara Bölgesi toplamının yüzde 79’una ve Türkiye toplamının yüzde 10,12’sine ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizin sınai üretimi için yüksek öneme sahip olan bölgemizde, Ajansımız açısında da dijital dönüşüm çalışmaları çok önemli bir yatay müdahale alanı olarak ön plana çıkmaktadır.
McKinsey’in (2020) “İşimizin Geleceği” konulu farklı ülkelerin verilerini karşılaştırarak hazırladığı araştırma raporunda Türkiye’de “önümüzdeki 10 yıl içerisinde otomasyon, yapay zekâ ve dijital teknolojilerin yaratacağı ekonomik fayda ve sosyal değişimler ile 3,1 milyon iş artışı yaratma potansiyeli olduğunu” öngörülmektedir. Aynı şekilde bölgemizde de sanayide dijital dönüşümün çok sayıda yeni iş alanı yaratması beklenmekte olup, bunun için gerekli nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve ekosistemin genişletilmesine yönelik çalışmalara halihazırda başlanmıştır.
Dijital dönüşüm çalışmalarının ortaya çıkaracağı bir diğer etkinin üretim süreçlerinde ortaya çıkan işçilik maliyetlerinin düşmesi şeklinde ortaya çıkması beklenmektedir. Ülkemiz her ne kadar işçilik maliyetleri konusunda batıdaki rakiplerine göre daha avantajlı konumda bulunsa da, bu durumun sürdürülebilirliği dijital dönüşüm çalışmalarıyla ülkemizin rekabet avantajının korunmasına bağlıdır.