KALKINMA AJANSLARI
Dijitalleşme
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Zonguldak, Karabük, Bartın

Ülkemizin siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla programlı bir şekilde çalışmalar yürütüyoruz.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak, bölgemizde siber güvenlik alanında yapılan araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamayı ve katılımcı bir yaklaşımla yerel ve ulusal paydaşların dahil olduğu dijital teknolojiler konusunda bir ekosistem oluşturmayı hedefliyoruz.

Batı Karadeniz (TR81) Bölgesinin gelişim gösterebileceği önemli alanlardan bir tanesi de dijitalleşme çalışmalarıdır. Bölgemizde eğitim, sağlık ve enerji alanlarının yanında hizmet sektöründe faaliyet gösteren kurum kuruluşlar, yerel yönetimler ve demir-çelik sanayiinde faaliyet gösteren büyük ölçekli işletmeler dijitalleşme yönünde kritik çalışmalara ve siber güvenlik alanında alınması gerekli stratejik tedbirlere hız vermiş durumdadır. Bununla birlikte siber güvenlik alanında nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyulması bölgenin mevcut beşeri ve teknolojik altyapısına önemli fırsatlar sunmaktadır.

Batı Karadeniz Bölgesi siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan insan kaynağının geliştirilmesi için gerekli olan beşeri sermayeye, teknolojik altyapıya ve fiziki ortamlara sahiptir. Bölge üniversiteleri ile işbirliğinde siber güvenlik teknolojileri alanında eğitim ve yazılım geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Bölge illerimizden Zonguldak, Ajansımız ve Karaelmas Siber Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezinin faaliyetleri çerçevesinde siber güvenlik konusunda ülkemizin önemli bir aktörü haline gelmiştir.

Batı Karadeniz Bölgesinde üretim, ihracat ve istihdam göstergeleri bakımından demir-çelik sektörü ön plana çıkmaktadır. Bu bakımdan bölgemiz, demir-çelik sektörünün sürekli artan iş hacminin teknoloji ile daha yönetilebilir kılınması, üretim süreçlerinin bir kısmında dijital teknolojilerin geliştirilmesi ve bilgi güvenliğinin sağlanması için dijital dönüşüm projelerine ve yatırımlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Dijital ortam, internet, bilişim sistemlerine ve veriye ulaşımı kolaylaştırdığı kadar istenmeyen müdahaleleri yani saldırıları da mümkün kılmaktadır. Dijital ortamda üretilen, geliştirilen ve saklanan bilgilerin artışına bağlı olarak bunların güvenliğinin sağlanabilmesi için ihtiyaç duyulan güvenlik test araçları ve yazılımlarının geliştirilmesi ve insan kaynağının yetiştirilmesi bölgemizde yeni bir sektörün oluşmasını sağlayacak ve ülkemizin stratejik önceliklerine katkıda bulunacaktır. Bunun yanında özel sektör ve kamu kesiminde siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan teknik desteğin sağlanabilmesi için tekno girişimlerin sayısı artacaktır.

Bir Bakışta Bölgemizde Dijitalleşme

 

Bölgemiz, ev sahibi olduğu büyük sanayi kuruluşlarının yanında bu kuruluşlarla üretim ve lojistik alanında işbirliği içerisinde olan KOBİ’leri dolayısıyla dijitalleşme ve siber güvenlik teknolojileri alanında önemli bir potansiyele sahiptir. 

 

Bununla birlikte bölgemizde lojistik, trafik yoğunluk akışı ve turizm merkezi yönetimi alanlarında dijitalleşme çalışmalarının hızlandırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.


Dijital teknolojiler alanında bir ekosistem oluşabilmesi için özel sektör girişim ve yatırımları ile birlikte sivil toplum girişimlerinin artmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Dijital teknolojiler ve siber güvenlik alanında geliştirilecek yeni program ve projeler ile bölgemizde bu alanda uzmanlaşmak isteyen personel, araştırmacı ve öğrencilerin teşvik edilmesi gerekmektedir.

 

Bölgede dijitalleşme ve siber güvenlik alanında yaşanan gelişmelerin bölge genelinde uygulanabilir hale getirilmesini sağlayacak danışma kurullarının oluşturulması ve paydaşlar arasında işbirliği ve koordinasyonun daha etkin kılınması önem taşımaktadır.

Ajansımız tarafından dijital teknolojilerin bölgemizdeki üretim ve hizmet süreçlerine entegre edilmesi amacıyla çeşitli etkinlikler ve programlar gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, 2014-2020 yılları arasında bölgemizdeki kurum ve kuruluşlarla işbirlikleri yapılarak siber güvenlik konusunda kurumsal kapasitenin geliştirilmesini sağlayan 20 adet proje hayata geçirilmiştir.

 

Nitelikli siber güvenlik uzmanı ihtiyacının en fazla Batı Karadeniz Bölgesinden karşılanması hedefi doğrultusunda tekno girişimciliğin geliştirilmesi ve genç istihdamının arttırılması amacıyla Siber Vatan adıyla bir çalışma gerçekleştirilmiştir.

Bölgemizde rekabet gücümüzün yüksek olduğu veya potansiyelimizin bulunduğu öncelikli alanları tespit ettik.

Ajansımız, “Akıllı İhtisaslașma Temelinde Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisi (2014-2018)” kapsamında belirlediği sektörler arasında yer alan kimya, otomotiv, makine, plastik ve kauçuk, turizm, gemi, ve kağıt hakkında dünya ve ülkedeki mevcut durumu inceleyen, bölgedeki alt kırılımları analiz eden raporlar hazırlamış ve sektördeki sorunlara eylem önerileri üretmiştir.


İnovasyon yönetim danışmanlığı sektöründe kurumsal kapasitesiyi geliştirdik.

InnoTeam: Ajansımız, 2017-2018 yıllarında InnoTeam yarışmasını düzenlemiştir. Yapılan değerlendirme neticesinde sıralamada yer alan ilk 10 firma, inovasyon yönetimi kapsamında 6 ay ücretsiz mentorluk hizmeti almaya hak kazanmıştır.

InnoHabits: MARKASEM kapsamında Sabancı Üniversitesi iş birliğinde eğitim alan Ajans personelimiz 14 firmanın inovasyon yönetimi olgunluk seviyelerini ölçen analiz raporları hazırlamıştır. Ajansımız bölgemizde mukim 35 firmaya inovasyon yönetimi eğitimi; 235 kişiye inovasyon danışmanlığı eğitimi; 72 kişiye inovasyon danışmanlığı eğitici eğitimi vermiştir.

Oasis: Proje ile kalkınma ajanslarının uyguladığı inovasyon destek mekanizmalarının analizi ve KOBİ’lerin aldıkları spesifik desteklere istinaden performanslarına dair detaylı bir etüt çalışması yapılmıştır.

Akıllı ihtisaslaşma, Ar-Ge yatırım harcamaları ve yenilik politikalarını, bilimsel ve teknolojik uzmanlığı, bölge ekonomisine katma değer yaratacak faaliyet alanı/alanlarını tespit edebilen ve bölgenin büyüme düzeyini nasıl etkileyeceğini saptayan bölgesel düzeydeki sanayi ve yenilik çerçevesidir (OECD, 2013). 2014-2023 Doğu Marmara Bölge Planı ile rekabet edebilirlik gelişme ekseni kapsamında akıllı ihtisaslaşmayı sağlamayı amaçlıyoruz. Doğu Marmara Bölgesi’nde halihazırda bölge ekonomisinde etkin olan imalat ana sektörlerinin tespitine yönelik olarak farklı kriter gruplarına göre gerçekleştirdiğimiz analiz çalışmaları sonucunda, bölgedeki sektörleri üç grupta sınıflandırdık. Bu kapsamda öne çıkan sektörlere odaklanarak, öncelikli alanlarda kümelenmeler ve iş birlikleri geliştirmeyi, hedef pazar odaklı dışa açılmayı hızlandırmayı, gelecek vadeden yeni üretim ve hizmet istihdam alanlarını belirlemeyi, istihdam olanaklarını artırmayı hedefliyoruz.


Ayrıca, akıllı ihtisaslaşma kapsamında yüksek katma değerli, yenilikçi ve teknoloji odaklı ürün ve hizmetlere geçilmesi ile Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerini artırmayı, tekno-girişimciliği geliştirmeyi, akademi-sanayi işbirliklerini teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Bunların yanı sıra inovasyon yönetimi danışmanlığı sektöründe kurumsal kapasitesiyi geliştirmeyi, temiz üretime geçişi hızlandırarak bölgede yeşil büyümeyi sağlamayı öngörüyoruz. Bölgemizde sektörler arası etkileşimi artırmayı, yerel markalaşmayı desteklemeyi böylelikle fikri ve sınai eser sahipliğinin artmasını öngörüyoruz.

Bölgemizde akıllı ihtisaslaşmayı sağlayarak sürdürülebilir büyümeyi hedefliyoruz.

2014-2023 Doğu Marmara Bölge Planı’nda gelişme eksenlerinden biri olarak tanımladığımız rekabetçi bölge ekseninde akıllı ihtisaslaşmayı sağlamayı ve bölgede yüksek katma değerli, yenilikçi ve teknoloji odaklı ürün ve hizmetlere geçmeyi amaçlıyoruz.

Yürüteceğimiz projelerle yüksek katma değerli, yenilikçi ve teknoloji odaklı ürün ve hizmetlere geçişi hedefliyoruz.

Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu Kurulmasını Hedefliyoruz

MARKA olarak bölgemizde akıllı ihtisaslaşmanın sağlanması ve sürdürülebilir bir yenilikçilik sistemi içerisinde öncü sektörlerin geliştirilmesine yönelik uygun ortamların oluşturulması ve desteklerin sağlanması için “Akıllı İhtisaslaşma Temelinde Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisi (2014-2018)”ni hazırladık. Akabinde 16 Aralık 2014 tarihinde uluslararası S3 Platformu’na (Akıllı İhtisaslaşma Platformu) Türkiye’den ilk, AB üyesi olmayan ülkelerden 2. bölge olarak üyelik başvurusunda bulunarak üyelik gerçekleştirdik.

Eklemeli İmalat kapsamında firmaların kapasitesini geliştirmeyi planlıyoruz

Doğrudan Dijital Üretim Platformu (DIMAP) ile fonksiyonel ürünlerin yüksek kalitede ve hızda eklemeli imalat yöntemi ile üretilmesi için sensörlerle entegre ve bu sensörlerden veri toplanarak, kendi kendine öğrenebilen yenilikçi dijital imalat hattının geliştirilmesini hedefliyoruz. Sabancı Üniversitesi Tümleştirilmiş Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (SU-TÜMER)’in yürütücü, Ajansımız ile birlikte Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BÜSİAD), Kocaeli Sanayi Odası (KOSANO), Kompozit Sanayiciler Derneği, Saha İstanbul ve Teknopark İstanbul’un ortak olarak yer aldığı proje ile bölgemiz firmalarının da yer aldığı KOBİ’lere eğitim verilmesine, eğitim alan 5 firmaya ürün geliştirme süreçlerinde destek olunmasına ve demonstrasyon desteği sağlanmasına, eklemeli imalat hakkında özel sektör kuruluşlarında farkındalığın artırılması ve eklemeli imalat alanında standartların oluşmasına katkı sunacağız.

İnovasyon yönetimi farkındalığının artırılmasını hedefliyoruz

MARKA, 2017 yılında bölgedeki işletmelerde inovasyon yönetimi farkındalığının artırılması, inovatif işletmelerin tespit ve teşvik edilmesi, bu işletmelerin inovasyon yönetimi becerilerinin geliştirilmesi amacıyla “Doğu Marmara KOBİ'lerinin Inovasyon Kapasitesinin Geliştirilmesi- InnoTEAM” yarışmasını düzenlemiştir. InnoTEAM’in firmalar açısından organizasyonlarını olgunlaştırmaları, yeni ürünler geliştirmeleri, hizmetlerde iyileştirme gibi çok sayıda olumlu sonuç ortaya çıkardığı görülmüştür. YEKGÜÇ projesi ile TR42 Bölgesi’nde yenilikçilik (inovasyon) yönetimi farkındalığının artırılmasını, yenilikçi KOBİ’lerin tespit ve teşvik edilmesini, yenilikçi KOBİ’lerin inovasyon yönetimi becerilerinin geliştirilmesini sağlayacağız.

Ar-Ge proje ortaklıkları geliştirilmesini amaçlıyoruz

İlgili kamu kurumları, üniversiteler, kamu araştırma merkezleri, özel sektör Ar-Ge merkezleri) iş birliğini geliştirmek ve Ar-Ge proje ortaklıkları geliştirilmesine ve sürecin sürekliliğini sağlayacak iş birliği platformları oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla Ar-Ge Profesyonel Buluşmaları Ar-ge Pro+ Projesi’ni yürütmeyi hedefliyoruz.

İmalat sanayinde dijital dönüşüme geçişi hızlandıracağız

İmalat sanayinde dijital dönüşüme yönelik ihtiyacı belirlemek üzere firmalara ihtiyaç analizi envanter çalışması gerçekleştireceğiz. Teşhis çalışmaları sonucunda belirlediğimiz imalat sanayi firmalarının dijital dönüşüm olgunluk seviyelerinin ölçümünü referans tanılama çalışmaları ışığında veya yeni geliştirilecek özgün modeller ile gerçekleştireceğiz.