Küresel, ulusal veya bölgesel kaynakların değerlendirilmesinde yerel aktörler arasındaki işbirliği ve koordinasyon önemli bir faktördür. Bu doğrultuda ajansımız kuruluş kanununda yer alan kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek amacı ve “Yerel potansiyeli yenilikçilik ve girişimcilik kültürü ile harekete geçirerek, ulusal ve uluslararası düzeyde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında köprüler oluşturarak kalkınmaya giden yolu inşa etmek” misyonu doğrultusunda yerel, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği içerisinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
Bölge planı hazırlık sürecinde ilçelerde gerçekleştirilen arama çalıştaylarında bölgede ortak hareket etme kültürünün yetersizliği, üniversitedeki mevcut bilgi birikiminin özel sektöre aktarılamaması, kurumlar ile üreticiler arasında bilgi akışının sağlanamaması ve sivil toplum kuruluşlarının etkin olmaması gibi sorunlar ortaya çıkmıştır.
Bununla birlikte ajansımız tarafından gerçekleştirilen saha çalışmalarında mesleki eğitimin becerileri ile özel sektörün taleplerinin uyuşmadığı ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun sağlanması, eğitim müfredatının belirlenmesinde özel sektör ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması, staj imkanlarının kolaylaştırılması gibi tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Bölgemizdeki kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonun sağlanarak kurumlarca gerçekleştirilen faaliyetlerde mükerrerliği önlemek ve kamu kaynaklarının daha etkin kullanımını sağlamak üzere ajansımız koordinasyonunda bölgemizdeki paydaşlarla daha sık bir araya gelinmesi önem arz etmektedir.