Ajansımız, Batı Karadeniz Bölgesinin sosyal ve ekonomik kalkınması için paydaşlar arasındaki işbirliği kültürünü geliştirerek kaynakların etkin kullanılmasını hedeflemektedir. Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında gerekli işbirliği ve sinerji sağlanarak yatırım olanaklarının harekete geçirilmesi planlanmaktadır. Böylece bölgenin ihtiyaç duyduğu alanlarda gelişim sağlanarak istihdam olanaklarının arttırılması hedeflenmektedir.

Doğa ve spor turizminde ulusal ve uluslararası gelişme potansiyeline sahip olan Küre Dağları Milli Parkı, «Karadeniz Nemli Karstik Orman» ekosistemlerinin en iyi yabanıl örneklerine sahiptir. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı idari sınırları içerisinde bulunan 37.753 hektarlık yüzölçümüne sahip park, 07.07.2000 tarihinde Milli Park ilan edilerek koruma altına alınmıştır.
Batı Karadeniz (TR81) Bölgesi’nde bölgesel düzeyde işbirliği ortamı en çok turizm, yatırım, kümelenme ve girişimcilik alanlarında yoğunlaşmaktadır. İllerimizde Valilikler bünyesinde kurulan turizm odaklı çalışma grupları, kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmektedir. Yatırım alanında ise bölgeye yatırımcıların çekilmesi için kurumlar bir araya gelmekte ve devlet destek ve teşvikleri konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Bunun yanında bölgede maden makinelerinde kümelenmeye gidilmiş, sayacılık, ahşap yat tekneciliği, demir çelik gibi benzer faaliyet alanı bulunan özel sektör temsilcilerinin kümelenmelerine yönelik işbirliği çalışmaları da mevcuttur. Bölgeler arası işbirliği faaliyetleri kapsamında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ile birlikte başta turizm sektörü olmak üzere Batı Karadeniz Bölgesi kalkınma çalışmalarını başlatmış bulunmaktayız.
Batı Karadeniz Bölgesinde turizmin çeşitlendirilmesi ve yılın 12 ayına yayılması için en önemli turizm değerlerinden olan Küre Dağları Milli Parkı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansının faaliyet sahaları içerisinde yer almaktadır. Turizm gelirlerinin artırılması ve kırsal kalkınmanın desteklenmesi için iki Ajans tarafından gerçekleştirilecek ortak çalışmalar, bölge turizmine önemli düzeyde katkı sağlayacaktır. Bartın, Karabük ve Kastamonu özelinde bisiklet rotalarının tespiti, bölgeler arasındaki doğal jeolojik oluşumlardan yola çıkarak jeopark alanı oluşturulması ve tren turizminin geliştirilmesi, bu kapsamda gerçekleştirilecek işbirliği alanlarından birkaç örnektir.
Bölgemizde işbirliği kültürünün geliştirilebileceği ortak alanlardan bir diğeri ise yatırım altyapısının iyileştirilmesidir. Türkiye’de gelişen yatırım eğilimlerinin genellikle büyük şehirlere doğru yönelmesi sonucunda yatırım maliyetlerinin artması ve rekabet ortamının büyümesi, girişimciler için yeni yatırım yerleri bulma ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Batı Karadeniz Bölgesi, büyük şehirlere yakınlığı ve lojistik avantajları sayesinde yeni girişimcilerin odağı olma potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, yeni teşvik sistemine göre bir alt bölge desteklerinden faydalanan Gökçebey, Kilimli, Kurucaşile, Eskipazar, Eflani, Yenice ve Ovacık gibi ilçeler olduğu dikkate alındığında, yatırımcıların yönlendirilebileceği yeni yatırım alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alanda kurulacak işbirlikleri ile bölgeye önemli yatırımlar çekilerek istihdama ve ekonomik büyümeye katkı sağlanacaktır.
Girişimcilik ve teknoloji alanında da işbirliği çalışmaları bulunmaktadır. Bu konuda örnek gösterilebilecek faaliyetlerden en önemlisi, niş bir alan olan siber güvenlik alanında yapılan çalışmalardır. Bu faaliyet kapsamında Ajansımız; Milli Eğitim Müdürlükleri ve üniversiteleri bir araya getiren kurumlar arası bir işbirliği platformu sağlamıştır. İşbirliği kültürünün sonucu olarak ortaya çıkan siber güvenlik çalışmaları sadece iller arası değil bölgeler arası işbirliği anlamında da ortak faaliyet alanları oluşturmaktadır. Yapılacak daha kapsamlı çalışmalar ile Ajansımız tarafından bölgesel olarak başlatılan siber güvenlik faaliyetleri, ulusal kurumlarla yapılacak işbirliği ile desteklenerek büyük ölçekli teknolojik çalışmalara katkı sağlayacaktır.
Batı Karadeniz'de Ortak Çalışma Kültürü ve İşbirliği Alanları
- Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’na ait sorumluluk sahasında yer alan illerde gerçekleştirilecek işbirliği çalışmaları ile turizm ve kırsal kalkınma alanında yapılan çalışmaların somut programlara dönüştürülmesine ihtiyaç vardır.
- Turizm alanında bölge ve bölgeler arası paydaşlarla işbirliği halinde geliştirilecek ortak destinasyon tanıtım ve pazarlama stratejileri bölge turizminin gelişmesine katkı sağlayacaktır.
- Bölgede mevcut maden makineleri kümesinin geliştirilmesine ve diğer potansiyel sahibi sektörlerde de kümelenme çalışmalarına ivme kazandırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
- Filyos Vadisi ve hinterlandındaki yatırım alanları, bölgede gelişecek sektörler, istihdam edilecek insan kaynağı, konut alanları ve diğer sosyal donatıların sunumuna yönelik planlama çalışmaları için hem bölgesel hem de ulusal düzeyde işbirlikleri ve koordinasyonun geliştirilmesine ihtiyaç vardır.
- Bölgemizde çalışmalarına başlanan ve genç nüfusun istihdam ve girişimciliğinde niş bir fırsat sunan siber güvenlik teknolojileri ile ilgili ulusal düzeyde işbirlikleri kurulabilmelidir.
Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2009 yılından bu yana bölgede, turizm ve diğer yatırım alanlarının geliştirilmesi ile ilgili yerel ve ulusal işbirlikleri kurmaktadır. Ayrıca 2014 yılından itibaren siber güvenlikle ilgili çalışmalara başlayan Ajansımız, bu alandaki çalışmalara öncülük etmiş ve bölge paydaşları nezdinde farkındalık oluşmasını sağlamıştır. Böylece Ajans işbirlikleri turizm, yatırım, kümelenme, girişimcilik ve siber güvenlik alanlarında yoğunlaşmaktadır.
Turizm işbirliğinin geliştirilmesi hedefi kapsamında ön plana çıkan projelerden Kömüre Giden Demiryolu – Tren Turizmi Projesi’ne başta Zonguldak Valiliği olmak üzere, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, Devlet Demiryolları, Türkiye Raylı Sistem
Araçları Sanayi A.Ş., tur acenteleri, yerel rehber ve daha bir çok kurum ve kuruluş iştirak etmiştir. Proje ile bölgenin mevcut kültür ve turizm değerleri tren yollarıyla bütünleştirilerek bir turizm koridoru oluşturulmuş ve alternatif bir turizm güzergâhı ortaya koyulmuştur.
Ajansımız koordinasyonundaki bir diğer önemli işbirliği sonucunda ise Bartın ilindeki 6 yerel ürün için Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınmıştır. Eğitim, bilinçlendirme ve tanıtım faaliyetlerinin sonucu olarak elde edilen bu başarıya Türk Patent ve Marka Kurumu, Bartın Belediyesi ve Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere pek çok kurum ve kuruluş dahil olmuştur.
Ajansımızın Zonguldak Valiliği, Zonguldak Belediyesi ve tüm ilgili kurumların işbirliği ile koordine ettiği Zonguldak Çaycuma Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB Projesi etkili ortak çalışma planları neticesinde 2019 yılında yatırım programına alınmıştır. Projenin tamamlanmasıyla 500 kişinin doğrudan istihdamı sağlanacaktır.
Bartın’da sayacılık sektörünün kümelenmesi çalışmaları kapsamında Bartın Sayacılar ve Ayakkabıcılar Derneği’nin kurulması sağlanmış, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası, İş-Kur ve Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı ile işbirliği ortamı oluşturulmuştur. Derneğe 2018 yılından itibaren sağlanan yönetim danışmanlığı ile 1 firma Yatırım Teşvik Belgesi almış, 5 firma KOSGEB destek programından, 8 firma İş-Kur desteklerinden faydalanmış, 2 firma marka/patent almış, 4 firma doğrudan ihracat yapmış ve 200 kişilik ilave istihdam sağlanmıştır.
Daha önce coğrafi işaret tescil listesine giren Bartın İşi Tel Kırma dışında Ağda Tatlısı, Tatlı Böreği, Beyaz Baklava, İncir Dondurması, Kabak Burma Tatlısı ve Pirinç Mantısı da listeye girmiştir. Böylece tescil alan ürün sayısı 7’ye yükselmiştir.

Ajansımız tarafından üst düzey siber güvenlik uzmanlarının yetiştirilmesi için BAKKA Siber Güvenlik Uzmanı Yetiştirme Projesi (Siber Vatan) hazırlanmıştır. Bu proje ile ülkemizdeki siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanmasında öne çıkan bölgelerden biri olmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca 2020 yılında Siber Vatan Markası Ajansımız adına tescillenmiştir

Bölgenin tarihi, doğası, madencilik kültürü, örf ve adetlerinden yola çıkılarak bölgeye gelecek olan ziyaretçiler için Zonguldak, Karabük ve Bartın illerini içeren bir gezi güzergâhı oluşturulmuştur. Mevcut ve yeni oluşturulacak ulaşım araçları için güvenlik, fiyatlandırma gibi konularda çözüm önerileri getirilmiştir.