KALKINMA AJANSLARI
Mesleki Eğitim
Güney Ege Kalkınma Ajansı Denizli, Aydın, Muğla

Günümüzde, teknoloji ve bilimin ve buna bağlı olarak sanayileşmenin sürekli bir şekilde ilerleme kaydettiği ülkelerde, gelişmekte olan teknolojiyi ve sistemleri kullanabilecek nitelikli insan gücüne gereksinim duyulmaktadır. Bu süreçte, mesleki ve teknik donanıma sahip olarak yetiştirilebilmesi için verimli olabilecek mesleki ve teknik eğitim sistemlerinin oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Ajansımız mesleki eğitim altyapısının güçlendirilerek bölgenin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlayabilmesi, küresel rekabette yerini alabilmesi, eğitime ayrılan kaynakları daha verimli ve etkin kullanabilmesi için faaliyetler sürdürmektedir.

Bölgenin nitelikli insan gücü ihtiyacı düşünüldüğünde, mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artırılmasına yönelik yürütülecek faaliyetler ve bu kapsamda oluşturulacak kurumların bölgenin iktisadi kalkınmasına büyük katkısı olacaktır.

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmelerin etkisinin, dünyada tüm sektörlerde ve sosyal yaşamın her alanında hissedilmesiyle dönüşümün en fazla etkilendiği alan mesleki eğitim olmuştur. Hızla değişen ve dönüşen bilgi, teknoloji, üretim yöntemleri ile iş hayatındaki gelişmelere paralel olarak dinamik bir yapı sergileyen mesleki ve teknik eğitimin önemi giderek artmaktadır. Bu dinamik yapı; sürekli kendini yenileyen bir eğitim sistemini ve teknolojik altyapı yatırımlarının güçlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Dünyadaki gelişmelerin yakından takip edilmesi ve özel sektörle yakın bir iş birliği zorunlu hale gelmiştir.

Sanayinin ihtiyaç ve beklentilerinin mesleki eğitimin gelişmesine rehber olmasını sağlamaktayız. Eğitim sisteminin dolaylı paydaşlarının sistem ile bütünleşmesini, bilgi ve düşüncelerini paylaşmasını  mümkün kılmaktayız. Güney Ege’deki mesleki eğitimin kalitesinin  artması için kamusal alanlarda özel eğitim programlarının tasarlanması, buraların öğrenime uygun ve açık hale getirilmesinin önemini vurgulamaktayız.

Mesleki eğitim alanındaki çalışmalarımıza özellikle sanayi ve mesleki eğitim kurum ve kuruluşlarını bir araya getirerek devam ediyoruz.

Teknolojideki hızlı değişim ile birlikte ortaya çıkan teknik alan ve iş kolları, nitelikli iş gücüne duyulan ihtiyacı her geçen gün artırmakta ve çağdaş teknolojileri içeren kaliteli bir mesleki ve teknik eğitimi zorunlu hale getirmektedir. Dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak ihracat hacmi hususunda ülkede ilk sıralarda yer alan Güney Ege’nin iş piyasası sürekli olarak değişmektedir. Bu değişimler bölgede iş kollarında çalışanların istihdam edilebilmesi için gereken mesleki nitelikleri de farklılaştırmaktadır.

İş için gerekli mesleki niteliklerin değişmesi mesleki ve teknik eğitimde de kapsamlı değişimleri gerekli kılmaktadır. Ajansımız diğer ilgili paydaşlar ile iş birliği içinde bölgede çağdaş teknolojilerin kullanıldığı mesleki eğitim alanlarının oluşturulması hususundaki çalışmalarına devam etmektedir.

Bir Bakışta TR32 Bölgesi’nde Mesleki Eğitim

Bölgede artan iş gücüne paralel istihdam fırsatlarının çeşitlendirilmesi kapsamında mesleki ve teknik eğitime ihtiyaç duyulan alanların belirlenmesi ve bu ihtiyaçlara göre eğitim planlamasının yapılmasına yönelik çalışmalara devam edilmektedir.

Bölgede iş piyasası ile entegre mesleki ve teknik eğitim kurumlarında verilen teorik ve uygulamalı eğitim ile öğrenci ve kursiyerler güncel iş kollarına yönelik bilgi ve becerileri kazanmaktadırlar.

Ajansımız ve diğer ilgili paydaş kuruluşların destekleriyle mesleki eğitim alan öğrencilerin kullandıkları eğitim araç ve gereçleri çağdaş teknolojiler ile eş güdümlü hale getirilmiştir. Çağdaş eğitim araç gereci tedariği yönündeki destek devam etmektedir.

Bölge OSB’leri bünyesinde yer alan mesleki eğitim kurumlarının kapasitelerinin artırıldığı projeler hayata geçirilmektedir.

Ajansımız, iş dünyasının ve öğrencilerin/kursiyerlerin ihtiyaç duyduğu kalitede; güncel, nitelikli, ölçülebilir ve sürdürülebilir bir mesleki ve teknik eğitime ulaşılması için iş birliği faaliyetlerini devam ettirmektedir.

Ajansımız bölgede mesleki eğitim faaliyetleri kapsamında kurs, toplantı, çalıştay, sempozyum ve kongrelerin düzenlenmesine katkı sağlamıştır. Böylelikle mesleki eğitim altyapısı, müfredatı ve gençlerin gözündeki mesleki eğitim algısı iyileştirilmiştir. Meslek seçimi, çalışma koşulları, mesleklerin getirdiği olanaklar kamu-üniversite-sanayi entegrasyonuyla birinci elden öğrencilere aktarılmıştır. Bu çalışmalar ile mesleki eğitimin gündemde olmasına, mesleki eğitim ile ilgili bölgede farkındalığın artırılmasına katkı sağlanmaya devam edilmektedir. Çalışmalarla sanayi-mesleki eğitim arasındaki iletişim güçlendirilmektedir.

Ajansımız tarafından, bölge illerinde meslek lisesi öğrencilerine yönelik kişisel gelişim eğitimleri verilmiştir. Böylelikle öğrencilerin profesyonel iş hayatına hazırlanmalarına katkıda bulunulmuştur.

Ajansımız, Aydın ASTİM Organize Sanayi Bölgesi tarafından yürütülen “Sürdürülebilir Kalkınma için ASTİM OSB Sürekli Eğitim Merkezi” projesini hayata geçirmiştir. Bu proje ile ASTİM OSB firmaları mevcut çalışanlarına yönelik kendi şirket içi eğitimlerini gerçekleştirerek verimliliklerinin artırılabileceği bir eğitim merkezine sahip olmuştur. Bölgemizde mesleki eğitim ile sanayinin bir arada olduğu etkinliklerin yapılmasını destekliyoruz.

Ayrıca ajansımızın mali destek programları ile birçok mesleki eğitim kurumuna ait atölyelerin teknik kapasitesi iyileştirilerek bölge genelinde piyasa koşullarına uygun mesleki ve teknik eğitim sunan kurumların sayısı artırılmıştır.

Ajansımızın Teknik Destek Programları kapsamında bugüne kadar 13 adet mesleki eğitim temalı proje desteklenmiş olup bu projelerde 693 kişiye eğitim verilmiştir. Ajansımız bölgede mesleki eğitimin ön planda olması, bu yönde daha çok yetkinlik sağlanması için çalışmalarını sürdürmektedir. Mesleki eğitimde hem kurumsal kapasite hem de kalitenin artırılması sağlanmıştır.

Mesleki eğitimle nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılıyoruz.

Denizli Mesleki Eğitim Merkezi Güdümlü Projesi

Mesleki eğitim ve girişimcilik birbirleriyle ilişkili kavramlardır. Mesleki eğitimler, bir mesleğe, sanata veya istihdama ilişkin yeterliliklerin kazanılmasını amaçlamaktadır. Bu eğitimler, bir yandan bireylerin vasıf kazanmasını sağlarken, bir yandan da bu bireylerin yeni fikirleri bulup yeni projeleri hayata geçirmeleri için bir avantaj olmaktadır. Son yıllarda Güney Ege’de mesleki eğitimlere verilen önem gün geçtikçe artmaktadır. Ajansımız da bu öneme istinaden elinde bulundurduğu tüm destek araçlarını kullanmaya gayret göstermektedir.

Bu gaye ile hali hazırda 25.000 kişinin istihdam edildiği Denizli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tarafından kendisine sunulan “Denizli Mesleki Eğitim Merkezi” kurulumu ile ilgili projeyi Ajansımız Güdümlü Proje Desteği kaynakları ile desteklemeyi uygun görmüştür. Bu proje ile Denizli ilinde tekstil, mermer, makine, bilişim ve enerji sektörlerinin ihtiyaç duyduğu alanlarda insan kaynaklarının geliştirilmesi ve nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanması amacı ile Denizli OSB Müdürlüğü bünyesinde uygulamalı bir mesleki eğitim merkezi kurulacaktır.

Bu mesleki eğitim merkezinin;  hâlihazırda Denizli OSB Teknik Koleji öğrencilerinin, Denizli’deki diğer meslek lisesi öğrencilerinin, iş arayanların ve OSB’de çalışanların mesleki bilgi düzeylerinin artırılması hususunda ciddi bir ihtiyaca cevap vereceği düşünülmektedir. Bu güdümlü proje ile tekstil ürünleri ve makine imalatı sektörleri öncelikli olmak üzere sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman teminin sağlanması ve uygulama altyapısının güçlendirilerek mesleki eğitimin kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır.