Ankara Kalkınma Ajansı akıllı uzmanlaşma doğrultusunda; bölgedeki tüm aktörlerin aktif katılımı ile Ankara’nın sahip olduğu beşeri sermaye ve teknoloji temelinde rekabetçi üstünlüğü olan sektörleri temel alan Ankara Bölgesel Yenilik Stratejisi (ABYS)’ni hazırlamıştır. Bu strateji ile, kurumlarda akıllı uzmanlaşma kavramına dair farkındalık ve bilgi düzeyinin artırılması, bölge ölçeğinde akıllı uzmanlaşma stratejilerinin geliştirilmesinde koordinasyon sağlanması, kurumsal ve akademik tecrübelerin paylaşımı ve ağ oluşturulması gibi hedeflere ulaşılması amaçlanmaktadır.
Ankara 25.437 km2 yüz ölçümüyle Türkiye’nin en büyük üçüncü, 5.663.323 kişilik nüfusuyla (2020) da en kalabalık ikinci ilidir. 25 ilçesi olan Ankara; üniversitelerin, teknoloji geliştirme merkezlerinin, organize sanayi bölgelerinin, güçlü sektör kümelerinin ve üst düzey kuruluşların yoğunlaştığı bir bölgedir.
Ankara'nın İhracatında Öne Çıkan Ürünler
Hava ve uzay taşıtları
Ana kimyasal maddeler
Metal yapı malzemeleri
Motor ve motorlu kara taşıtları
Tarım ve orman makineleri
Ankara'nın İthalatında Öne Çıkan Ürünler
Demir-çelik dışındaki ana metal sanayi
Tıpta ve eczacılıkta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünler
Radyo ve televizyon vericileri ile telefon, telgraf teçhizatı
Başka yerde sınıflandırılmamış diğer ürünler
Sığır, koyun, keçi vb. hayvanlar
Ankara İhracatında Başlıca Ülkeler
|
Ankara İthalatında Başlıca Ülkeler
|
Bir Bakışta Bölgemizde Akıllı Uzmanlaşma
- Ankara imalat sanayiinde orta ve yüksek teknolojilerin payı yüksektir.
- AR-GE ve yenilikçilik bakımından sahip olduğu nitelikli insan kaynağı, teknoparkları, teknoloji transfer ofisleri, organize sanayi bölgeleri, AR-GE merkezleri ve üniversiteleri ile Türkiye’nin öncü bölgeleri arasındadır.
- Ankara kişi başı gayri safi yurt içi hasılada (GSYİH) İstanbul ve Kocaeli illerinden sonra 3. sırada gelmektedir.
- Ankara’nın AR-GE ve yenilikçilik alanlarındaki potansiyeli, üniversitelerde yürütülen akademik çalışmalar, start-upların gelişimi, teknokentler ve AR-GE merkezleri ile önümüzdeki senelerde de gelişmeye devam edecektir. Hem ülkemiz hem de yurt dışı için teknoloji üreten bir merkez haline gelecektir.
- Ankara’da bilişim, savunma ve havacılık, ilaç ve tıbbi cihaz, iş ve inşaat makineleri ile tarım ve gıda sektörleri öne çıkmaktadır.
Ankara Bölgesel Yenilik Stratejisi kapsamında yaptığımız temel bileşenler analizinde, ihracat (10 yıllık ortalama); KOSGEB destekleri (10 yıllık ortalama); TÜBİTAK destekleri (10 yıllık ortalama); tasarım sayısı (10 yıllık ortalama); patent sayısı (10 yıllık ortalama); büyüklük (net satışlar üzerinden); başatlık (net satışlar üzerinden); uzmanlık (net satışlar üzerinden); teknoloji düzeyi ve ortalama çalışan maaşı verileri kullanılmıştır. Çalışma kapsamında teknokent ve OSB’lerde yer alan kümelerle küme çalışmaları, öne çıkan her bir sektöre yönelik odak grup toplantıları, çalıştaylar, firma mülakatları ve çevrim içi anketler gerçekleştirilmiştir.

Ankara Bölgesel Yenilik Stratejisi kapsamında öne çıkan 5 sektörün her biri için kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan üyelerden teknik kurullar oluşturulmuştur.
Akıllı uzmanlaşma, Ankara’nın ileri teknolojideki güçlü yanlarının öne çıkarılmasına, beşeri sermayesinin geliştirilerek bu kaynaktan daha fazla yararlanılmasına, Ankara’nın jeostratejik konumu nedeniyle küresel ölçekte bir kent olmasına yönelik hedefleri içermektedir.
Hazırladığımız Ankara Bölgesel Yenilik Stratejisi kapsamında gerçekleştirilen Ankara Yenilik Ekosistemi Analizi çalışmalarında, Ankara’da teknoloji yoğun bir inovasyon ekosisteminin sürdürülebilir işleyişini sağlayan temel aktörler ve işlevlerin etkileşim içerisinde konumlandığı gözlemlenmiştir. Bu kapsamda yürütülmüş faaliyetler ile akıllı uzmanlaşmaya gidilecek sektörel alanlar ile bu alanların ve yenilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik orta-uzun vadedeki stratejik eylemler tespit edilmiştir.
Teknoloji Girişimciliği ve Ticarileşme Sonuç Odaklı Programımız ile 3 yıllık perspektifte:
Ankara’nın ekonomik yapısında dönüşüm yaratacak yüksek büyüme potansiyeline sahip teknoloji odaklı girişimlerin desteklenerek büyümelerinin sağlanması,
Teknoloji üretme ve ticarileştirme kapasitesinin arttırılması,
İthal ikamesinin artırılması amacıyla teknoloji açığının azaltılması,
Öncelikli olarak belirlenmiş sektörlerde akıllı uzmanlaşmaya gidilmesi,
Öncelikli olarak belirlenmiş sektörlerde teknoloji trendlerine uygun olarak teknik kapasite artışı sağlanması
ile tüm teknoloji yoğun yenilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik faaliyetler, alt-program ve projelerin gerçekleştirilmesine odaklanılacaktır.
Üç yıllık süre zarfında öngördüğümüz program kapsamında yer alan proje ve faaliyetlerden bazıları:
2021-2023 Teknoloji Girişimciliği ve Ticarileşme Sonuç Odaklı Program döneminde BYS’de önceliklendirilen bilişim, ilaç ve tıbbi cihaz, iş ve inşaat makineleri, savunma ve havacılık sektörlerindeki güncel gelişmelerin, eğilimlerin, sektör firmalarının ihtiyaçlarının sektör temsilcileri tarafından aktarılması, Ajansın sektörlere yönelik bölge vizyonlarının paylaşılması ve ihtiyaç odaklı destek önerilerinin alınması, iş birliği faaliyetlerinin belirlenmesi amaçlarını taşıyan koordinasyon toplantıları düzenlenecektir. Sektördeki kümeler, aracı kurumlar, dernekler ve firma temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilecek bu toplantıların ilk uygulaması 2021 yılının son çeyreğinde yapılacaktır. Bu koordinasyon buluşmalarında bir sonraki yılın ortak çalışma alanlarının oluşturulmasına katkı sağlanması da hedeflenmektedir. Ajansın teknoloji odaklı girişimcilik önceliği çerçevesinde, TechAnkara Proje Pazarı ile Ankara’nın teknoloji, inovasyon ve girişimcilik eko-sisteminin geliştirilmesi, girişimcilerin iş dünyası ve yatırımcılarla etkileşiminin arttırılması, proje ve fikirlerin tanıtımının ve pazarlamasının yapılması adına önemli katkılar yaratmaktadır. Proje Pazarı dışında, Yerli Tedarik ve İş Birliği Buluşmaları ve TechAnkara Mentorlar Buluşması ile yatırım, yerli üretim ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerin de 2021 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. TAG-TECH Programı kapsamında ise tarım ve gıda sektöründe prototip ürünlerin ticarileşme ve validasyon çalışmaları yürütülerek rafta kalmış prototip ürünlerin ticarileşme oranlarının artırılması hedeflenmektedir.
Teknoloji Girişimciliği ve Ticarileşme Sonuç Odaklı
Program Yaklaşımı Getiriyoruz
TECH Ankara Hızlandırıcı Programı ve Proje Pazarını Uluslar Arası Bir Ortama Çekiyoruz
Melek Yatırım Ağını Kuruyoruz
Ajansımız Tarafından Hazırlanan Kentsel Tarım Stratejisi Kapsamında Çankaya İlçesinde Pilot Çalışmaları Uygulamaya Alıyoruz