KALKINMA AJANSLARI
Innovation, Research & Development
Zafer Kalkınma Ajansı Kütahya, Afyonkarahisar, Manisa, Uşak

 

Ajansımız TR33 Bölgesi’nde Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini ve güçlendirilmesini hedeflemektedir. Ar-Ge faaliyetleri, bölgede yeni ürün geliştirmeye, üretim süreçlerinin yenilenmesine ve inovasyon kapasitelerinin artırılmasına katkı sağlayacaktır. Bölge Planındaki önceliklerden biri işletmelerin Ar-Ge faaliyetlerinin artırılmasıdır. Bu bağlamda bölge illerindeki sanayinin sıçrama potansiyeli bulunan yüksek katma değerli sektörlere yönlendirilmesi veya bölge ekonomisinde kilit rol oynayan sektörlerdeki ürün bazlı katma değerin artırılması için Ar-Ge ve yenilik çalışmalarının yürütülmesi gereklidir. Ajansımız 2021 yılı Çalışma Programında ve İmalat Sanayisinde Teknolojik Dönüşümün Sağlanması Sonuç Odaklı Programında Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri de kurgulamıştır.

Araştırma ve geliştirme faaliyetleri, üretilen malların özelliğini (nitelik, kalite ve tasarım gibi unsurları) geliştirdiğinden, katma değerin artırılmasını sağlamaktadır. İlk dönemlerinde ek bir maliyet olarak ele alınan Ar-Ge faaliyetleri, sürecin devamında üretilen ürün ve ara mamullerdeki katma değeri ve karlılığı artırmaktadır. Ar-Ge birimi bulunan ve Ar-Ge çalışmaları yapan işletmelerde Ar-Ge personeli sayısının artırılması, alt bölge bazında teknoloji düzeyini azaltan sektörlerde Ar-Ge faaliyetlerinin önceliklendirilmesi, işletmelerde Ar-Ge faaliyetleri için gerekli kurumsal ve fiziki altyapının oluşturulması, sanayi işletmelerinin üniversitelerle işbirliği yaparak ürettikleri ürünlerdeki katma değerin artırılması ve bilginin ekonomik değere dönüştürülmesi amacıyla Bölgede üniversite-sanayi işbirliklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.

2019 yılı TÜİK verilerine göre TR33 Bölgesinde 985.281.910 TL Ar-Ge harcaması yapılmış olup Ar-Ge alanında 7.803 kişilik insan kaynağı bulunmaktadır. Bölgede halihazırda 47 adet Ar-Ge Merkezi ve 7 adet Tasarım Merkezi faaliyette bulunmaktadır.

 

Ajansımızca, ulusal plan ve programlarla uyumlu şekilde, yerel dinamikleri dikkate alarak, Bölge illerinin gelişimine yönelik stratejiler belirlemek amacıyla TR33 Bölgesi Yenilik Stratejisi hazırlanmıştır. Bu strateji ile bölge illerinin altyapı ve inovatif uygulamalar odağında gelişmesi öngörülen stratejik sektörleri belirlenmiştir.

TR33 Bölgesi Yenilik Stratejisi ve Ajansımızın yaptığı diğer çalışmalar da göz önüne alındığında;

  • Afyonkarahisar ilinde; gıda, kimyasal ürünlerin imalatı, diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı, makine ekipman imalatı ve diğer ulaşım araçlarının imalatı,
  • Kütahya ilinde; elektrikli teçhizat ürünleri imalatı, kimyasal ürünlerin imalatı, otomotiv yan sanayi, teknik seramik ve fabrikasyon metal ürünleri,
  • Manisa ilinde; diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı, savunma yan sanayi, otomotiv yan sanayi, makine ve kalıpçılık, elektronik, gıda, kimyasal ürünlerin imalatı ve plastik kauçuk imalatı,
  • Uşak ilinde; deri, tekstil, geri dönüşüm, kimyasal ürünlerin imalatı sektörlerinin Ar-Ge ve yenilik açısından stratejik alanlar olarak ön plana çıktığı değerlendirilmektedir.

Bir Bakışta Bölgemizde Ar-Ge ve Yenilik

  • TR33 Bölgesi’nde; Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2016-2020 yılları arasında toplam 6.203 marka tescili, 3.853 tasarım tescili ve 209 faydalı model tescili yapılmıştır.
  • Firmaların Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini gerçekleştirmek için 3 adet teknopark bulunmaktadır.
  • İstatistiki bölge birimleri sınıflandırması düzey 2 seviyesine göre Ar-Ge ve yenilik performans sıralamasında TR33 Bölgesi 0,5229 puanla 8. sırada yer almaktadır.
  • 2014 yılından itibaren verilen teknolojik ürün deneyim (TÜR) belgesi kapsamında bölge illerinde toplam 18 adet belge alınmıştır.

 

Ajansımız desteği ile kurulan Mermer Akademisi  sayesinde orta-düşük teknolojili bir sektör olarak sınıflandırılan mermer sektöründe Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri ile yeni ürünler geliştirmek, ara ve uç ürünler üretmek, sektörün eğitim ihtiyacını karşılamak ve pazarlama olanaklarını geliştirmek suretiyle Afyonkarahisar ili ve çevre illerde mermerden elde edilen katma değerin artırılması amaçlanmıştır. Söz konusu merkezde, ‘’Mermerde Yüksek Verim ve Yüksek Katma Değer’’ projesi kapsamında teknik altyapının geliştirilmesi için  water-jet, lazerjet, CNC router, 3D tarayıcı vb. makine ekipmanlar tedarik edilmiş olup mermer sektöründe faaliyet yürüten firmaların nitelikli personel kapasitesinin artırılmasına yönelik endüstriyel tasarım, makine operatörlüğü, kişisel gelişim, dış ticaret, maliyet düşürme teknikleri konularında eğitimler verilmektedir.

 

Ajansımız desteği ile yürütülen ‘’Akıllı Ürün ve Üretim Sistemleri Araştırma ve Eğitim Merkezi’’ projesi kapsamında kurulan merkez sayesinde öncelikli Manisa ili olmak üzere TR33 Bölgesi’nde faaliyet gösteren imalat sanayii firmalarının tasarım ve yenilikçi ürün geliştirme kabiliyetlerinin artırılması, bu firmaların Endüstri 4.0’a uyum ve geçiş sürelerinin hızlandırılması, tasarım, ürün geliştirme ve Endüstri 4.0 konularında nitelikli işgücünün oluşturulması ve ülkemizin dışa bağımlı olduğu katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi amaçlanmaktadır. Merkez; Tasarım, Analiz ve Tarama (TAT), Prototipleme ve Sanal Gerçeklik (PSG) ve Akıllı Sanayi Uygulamaları (ASU) olmak üzere üç farklı bileşenden oluşmaktadır.