KALKINMA AJANSLARI
Beşeri Sermaye
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Van, Bitlis, Hakkâri, Muş

 

TRB2 Bölgesi’nde başta çocuklar ve gençler olmak üzere, ülkenin yeni nesil ekonomisinin ihtiyaç duyduğu donanıma, bilgiye ve beceriye sahip bireylerin yetiştirilmesi, kurum ve kuruluşların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve bu sayede bilinçli, aktif, sosyal ve kültürel anlamda gelişmiş, güçlü bir toplum inşa edilmesini hedeflemekteyiz.

Bölgemizin Beşeri  Sermaye Açısından Mevcut Durumu

TRB2 Bölgesi 2017 Türkiye İstatistiki Bölge Birimi sınıflandırmasına (SEGE) verilerine göre Bitlis 76. sırada, Hakkâri 78. sırada, Muş 79. sırada, Van ise 77. sırada yer almaktadır. 

Ajansımız tarafından gerçekleştirilen saha çalışmalarına göre bölgenin sosyoekonomik gelişmesine bakıldığında  Van ilinde 1990 yılları öncesi göre kısmen bir ilerleme görülürken, 1990 sonrasında başlayan süreçte iller sıralamasında bir düşüş eğilimi içinde  olduğu görülmektedir. Bitlis'in  Van'a benzer bir şekilde 1990 öncesinde bir yükselme sonrasında ise bir irtifa kaybı yaşadığı görülmektedir. Muş ve Hakkari'nin ise 1960'lardan başlayan ve günümüze kadar devam eden tarih aralığında sosyoekonomik göstergeler itibariyle iller sıralamasında gerileme içinde olduklarını yansıtan bir grafiğe sahip oldukları görülmektedir.

Bunun yanı sıra, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerinin beşeri sermaye açısından gelişmişlik durumuna bakıldığında ise barındırdığı nüfusun özellikleri, kentleşme düzeyi, okuryazarlık oranları, kadınların iş yaşamına katılım istatistikleri, sağlık ve istihdam verileri gibi göstergelerin bir bütün olarak oluşturduğu fotoğrafta bölge illerinin bütün bileşenleriyle birbirine yakın özellikler taşıdığı söylenebilir.

TRB2 Bölgesi’nde yer alan illerin sosyoekonomik açıdan ülkenin en gerisinde kalması sahip oldukları durumun olumlu yönde değişmesine yönelik geliştirilecek, orta ve uzun vadeli projeksiyonlara göre mümkün görünmektedir.  Bu çerçevede; söz konusu projeksiyonların olumlu sonuçlanabilmesi için bölgedeki beşeri sermayenin geliştirilmesine yönelik programların, projelerin ve uygulamaların hayata geçirilmesi önem arz etmektedir.

Bölgedeki iş gücü potansiyelini oluşturan genç nüfusa yönelik yapılacak her türlü yatırım beşeri sermayenin gelişimine bağlı olarak sosyoekonomik gelişmişlik göstergelerine olumlu yansıyacaktır. Bu nedenle en önemli ve etkili adımın genç nüfusa yönelik beşeri sermaye yatırımlarını etkili ve doğru bir şekilde planlamak olduğu söylenebilir.

Bu kapsamda Ajansımız  Mesleki eğitim-iş gücü piyasası uyumunun sağlanması, Milli Eğitimi destekleyen, hayat boyu öğrenme anlayışı kapsamında sürekli eğitim merkezlerinin kurgulanması, gençler arasında  girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve genç girişimciliğin desteklenmesi  gibi adımlar bölgedeki beşeri sermayenin gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır.

Beşeri sermaye yatırımına yönelik bu adımların bölgedeki kamu, özel ve sivil toplum örgütlerinin kurumsal kapasitelerini arttırması ve bölgenin sosyoekonomik gelişmişlik düzeyini olumlu yönde etkilemesi beklenmektedir.

TRB2 Bölgesi için Beşerî Sermayenin Önemi: Tespitler


 

Kalkınmanın olmazsa olmazı bölgelerin/ülkelerin fiziki birikimlerinden sonra iş gücünün sahip olduğu nitelikli birikimlerdir. Fiziki birikim iş gücü birikimini; iş gücü birikimi ise fiziki birikimi besler durumdadır.

Ülkelerin katma değer yaratmasında ve ekonomik kalkınmanın sağlanmasında bilgi teknolojilerinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Üretim süreçlerini ve iş yapma biçimlerini değiştiren teknolojik dönüşümün sağlanması için bu dönüşüme uygun becerilerin inşa edilmesi gerekmektedir.

Bölgede sahip olunan genç nüfusun istihdama dâhil olması büyük önem arz etmektedir. İşsizlik ülkemiz için olduğu gibi Bölgemiz için de dezavantaj yaratan bir durumdur. Bölgenin genç nüfusunun doğru politikalarla iş yapma becerilerinin geliştirilmesi gerekmektedir.

Bölge halkına hizmet veren ve kaynakların verimli kullanılmasında özenle çalışan bölge kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşu çalışanlarının çalışma yaklaşımlarının ve tekniklerinin, kurumsal becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlanması önem arz etmektedir.

Bölgedeki çocuk ve gençlerin kendilerini gerçekleştirmeleri için gerekli mekânlar ve altyapıların geliştirilmesi gerekmektedir. Bu alanda, diğer kurum ve kuruluşların da faaliyetlerini pekiştiren Ajansın öncülüğünde faaliyetler geliştirilmektedir.

Neler Yaptık?

Çocuk ve Gençlere Yönelik Mali Destek Programı Uyguladık

Destek programı ile çocuk ve gençlerin eğitim, sağlık, bilim, kültür, sanat, spor ve girişimcilik gibi alanlarda farkındalıklarının artırılarak kalkınmaya entegrasyonunu sağlamak amacıyla, «Çocuk ve Gençleri Kalkınmaya Entegrasyonu» Mali Destek Programını uyguladık. Program kapsamında 9 projeye destek sağladık.

 

DAKA Sosyal Girişimcilik Programını Başlattık

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Sosyal Girişimcilik Programı (DAKA SOGİP) kapsamında Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri’de gerçekleştirilen Sosyal Girişimcilik Eğitimleri ile çok sayıda genci sosyal girişimcilikle tanıştırdık.

Mesleki Eğitim Fuarı  Gerçekleştirdik

“Geleceğim Mesleğim” teması kapsamında 113 öğrenci projesinin sergilendiği ve 10 binden fazla kişinin ziyaret ettiği fuar  sayesinde Bölgedeki mesleki ve teknik eğitimin kapasitesini vatandaşlara sunduk mesleki eğitime olan ilgiyi arttırdık, mesleki ve teknik eğitimin itibarının yükselmesini sağladık.

Usta-Çırak, Sanayici-Mezun Buluşmaları Gerçekleştirdik

“Geleceğim Mesleğim” teması çerçevesinde, yaparak öğrenen ve yılların tecrübesini kazanan ustaların deneyimlerini çıraklara aktardıkları buluşmalar gerçekleştirdik. Buluşmalarda çıraklar sorun yaşadıkları alanlarda ustalara sorular yönelttiler. Ustalar da mesleklerine dair çırakların algı ve tutumlarına yol gösterecek tecrübelerini aktardılar. Aynı şekilde, iş hayatına atılacak gençlere örnek olabilecek sanayi işletmeleri temsilcilerinin tecrübelerini aktardığı sanayici-mezun buluşmaları gerçekleştirdik. Bu faaliyetlerle gençlerin mesleki eğitim becerilerinin artırılmasına katkı sağladık.

Kurum ve Kuruluşların Eğitim İhtiyaç Analizi Raporu’nu Hazırladık

Bölgemizdeki  kurum ve kuruluşların kurumsal becerilerini geliştirmek üzere bölgesel düzeyde ihtiyaç duyulan eğitim ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla TRB2 Bölgesi Eğitim İhtiyaç Raporu’nu hazırladık.

Bölgemizde Neler Yapacağız?

Gençleri Girişimciliğe Yönlendireceğiz

  • Bölgemizde piyasalarda rekabet edebilecek yenilikçi ve teknoloji düzeyi yüksek olan ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi, ticari değer taşıyan projeleri olan genç girişimci adaylarının projelerini geliştirmeleri ve hayata geçirmelerinin teşvik edilmesi amacıyla  “Ben Girişimciyim Yarışması”nı düzenleyeceğiz,
  • Bölgemizin genç nüfusunu doğru yönlendirebilmek adına çocuklara yönelik «Çocuk Girişimciliği Programı»nı başlatacağız,
  • Gençlere yönelik Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van illerinde «Sosyal Girişimcilik Programı»nı başlatacağız.
  • Ulusal ve bölgesel alanlarda faaliyet gösteren başarılı sosyal girişimcilerin konuk edildiği «Sosyal Değişim Öncüleri» panel serisi düzenleyeceğiz.

Girişimcilik Merkezi Kuracağız

  • Bölgedeki girişimcilerin yenilikçi fikirlerini hayata geçirebilmeleri için ihtiyaç duydukları fiziki ve teknik altyapıyı, çalışma ortamını oluşturacağız. Bu sayede yaratıcı düşünen, yenilikçi fikirler üreten girişimcilerin ve alanda emek veren akademisyenlerin fikirlerini geliştireceği; birbirine benzer alanlardaki fikirlerin birbirini besleyeceği İnnovan Girişimcilik Merkezi’ni kuracağız.  

Gençlere Yönelik Konferanslar Serisi Düzenleyeceğiz

  • TRB2 Bölgesi’ndeki Üniversiteler, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, Kültür Turizm İl Müdürlükleri iş birliğinde çocukların ve gençlerin vizyonuna katkı sağlamak amacıyla ülkemizin önde gelen akademisyen, sanatçı, yazar gibi şahsiyetlerinin katılım sağlayacakları konferans, seminer, söyleşi ve imza günü gibi etkinlikler düzenleyeceğiz.

Van Medya Uygulamaları ve İletişim Merkezi Kuracağız

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüs alanı içerisinde öğrencilerin uygulamalı eğitimler alabileceği ve günümüz ihtiyaçlarına yönelik medya içerikleri hazırlayabilecekleri Medya ve İletişim Uygulama Merkezi kuracağız.

Mesleki Eğitim Altyapısını Geliştireceğiz

  • Bölgede pilot uygulama kapsamında seçilecek olan dört mesleki ve teknik lisenin teknolojik altyapısını  yenileyeceğiz.

TRB2 Bölgesi Yazılım Hareketi Programını Başlatacağız.

  • Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu ve BTK Akademi, Bölgedeki Üniversiteler, Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde « TRB2 Bölgesi Yazılım Hareketi Programı»nı  başlatacağız.

TEKNOFEST Etkinliğine Bölgesel Katılım Sağlayacağız

  • Her yıl düzenli olarak düzenlenen Havacılık, Uzak ve Teknoloji Festivali olan TEKNOFEST etkinliği için Üniversiteler, Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geliştirilen öğrenci projelerine destek sağlayarak söz konusu etkinliğe bölgesel düzeyde katılım sağlayacağız.

Paydaşlarımızın Kapasitelerinin Gelişimine Katkı Sağlayacağız.

  • Bölgedeki kamu, özel ve sivil toplum örgütlerinin kurumsal kapasitelerini arttırmasına yönelik ihtiyaç duyulan alanlara yönelik eğitim desteği sağlayacağız.