KALKINMA AJANSLARI
Dış Ticaret
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Isparta, Antalya, Burdur

Ajansımız; Batı Akdeniz Bölgesi’nin çevresel değerlerini bütünsel bir yaklaşımla korumayı, gerekli araştırmaları yaparak mevcut duruma ilişkin uygulanması gereken faaliyetleri belirlemeyi ve tespit edilen sorunları çözmeyi hedeflemektedir. Ajans olarak, gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için stratejiler belirleyerek Bölgede işbirliği ve destek mekanizmalarını harekete geçirmekte ve bu doğrultuda bilinçlendirme çalışmaları yürütmekteyiz.

Batı Akdeniz Bölgesi, Ülkemizin toplam yaş sebze meyve ihracatının %20’sini, madencilik ihracatının %10’unu tek başına gerçekleştirmektedir. Bölgede katma değerli ürün üretiminin artırılmasını ve Bölgenin dış ticaret yaptığı pazarların çeşitlendirilmesini amaçlamaktayız. Yaş sebze ve meyvede daha fazla gelir getiren subtropikal ve semitropikal ürünlere geçilmesi ve mermerde işlenmiş ürünlerin ihraç edilmesi dış ticarette başarıyı getirecek önceliklerimizdir.

Bölgemiz tarımsal üretim ve doğal taşlar madenciliğinde önemli merkezlerden biridir. Ancak dış ticaret hacminde bölgeler arasında hak ettiği yerde değildir. Bölgemiz bu sektörlerde katma değerli ürün üretimini artırarak sattığı ürünlerden daha fazla gelir elde edecek ve önümüzdeki yıllarda daha üst sıralarda yer alacaktır. Ülkemiz örtü altı üretiminin yarısından fazlası Bölgemiz illerinden karşılanmaktadır. Antalya, ülkemizin en önde gelen domates ve biber ihracatçısı olmak birlikte gerek küresel iklim değişikliğinin etkileri gerekse de bu ürünlerin Ülkemizin diğer bölgelerinde üretim imkanlarının artması örtü altı üretimde ürün değişikliğine gidilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu doğrultuda, daha fazla gelir getirici niteliği olan subtropikal ve semitropikal meyvelerin yetiştirilmesi Ajansımızın önümüzdeki dönem politikaları arasında yer almaktadır. Dış ticarette daha fazla sayıda ülke tarafından yetiştirilen ürünler yerine subtropikal ve semitropikal ürünlere geçilmesi Bölgemizin yaş sebze ve meyve ihracatından elde ettiği gelirin artmasını sağlayacaktır.

Dünya rezervlerinin %40’ı ülkemizde yer alan mermer madeninin Bölgemiz ihracat ve istihdamında önemli bir yeri mevcuttur. Özellikle Ortadoğu ülkeleri ve Çin mermer sektörü ihracatımızın en önde gelen aktörleridir. «Burdur Beji» olarak adlandırılan mermer türü yurt dışında oldukça fazla talep görmektedir. Burdur ve Isparta ihracatının en büyük miktarını oluşturan mermer, genellikle işlenmeden blok halinde satılmaktadır. İşlenerek satıldığında en az 2 kata varan gelir artışları elde edilebilecektir.

Uluslararası üne sahip «Burdur Beji»

inşaat sektöründe aranan mermer

türlerinden birisidir.

Yaş sebze meyve ve doğal taşlar konusunda önemli üretim potansiyeline sahip olan Batı Akdeniz Bölgesi ihracat bakımından Düzey 2 bölgeleri arasında orta sıralarda yer almaktadır.

Yaş sebze ve meyve ile mermerin yanında Burdur ili Bucak ilçesine bağlı bir belde olan Kocaaliler Avrupa’nın başta Noel olmak üzere diğer dini bayramlarında ihtiyaç duyduğu çelenkten 1 milyon avrodan fazla gelir elde ediyor. Isparta ve Burdur av tüfeği ihracatında sınıf atlamaya devam ediyor. 2019 yılında 12 milyon dolar üzerinde ihracat yapıldı ancak her geçen gün bu miktar artıyor.