Kümelenme, bölgesel kalkınma açısından istihdamın artırılması, sektörel gelişimin hızlandırılması, yenilikçiliğin geliştirilmesi ve verimliliğin artırılması gibi hususlarda önemli katkılar sağlayan bir yaklaşımdır. Bu nedenle kümelenme çalışmaları, bölgesel kalkınma politikaları açısından stratejik bir yaklaşım olarak ele alınmaktadır. Kümelenmelerin desteklenmesi hususu kalkınma planlarında ve diğer politika belgelerinde sıklıkla yer almaktadır.
Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi’nde, bölgelerin üretim altyapısının daha yenilikçi ve verimli kullanmalarını teminen üniversiteler, özel sektör temsilcileri ve kamu kurumları arasında kurumsal işbirliklerinin tesis edilmesi ve bu aktörler arası koordinasyon yapılarının kümelenme uygulamaları ile güçlendirilmesi öngörülmekte olup, ulusal ve bölgesel düzeyde uygulanacak kümelenme programları ile mevcut ve potansiyel kümelerin verimliliklerinin artırılması, yenilik yapma kapasitelerinin geliştirilmesi, bilgiye dayalı ve yüksek katma değerli üretim yapısına geçmelerinin teşvik edilmesi ve rekabetçi avantajlarını kullanmalarının temin edilmesi hedeflenmektedir.
Ayrıca, ülkemizin 2019-2013 döneminde kalkınma vizyonunu ortaya koyan 11. Kalkınma Planı’nda kümelenme konusuna vurgu yapılmış ve “KOBİ’lerin kendi aralarında, büyük işletmelerle ve girişimcilik ekosisteminin diğer aktörleriyle birlikte kuracakları kümelenme iş birliklerine destek sağlanacaktır. Bu kapsamda destek programları sektörel ihtiyaçlar dikkate alınarak uygulanacaktır.” politikasına yer verilmiştir.
Ülkemizde kümelenme konusunda kurumlar tarafından çeşitli destekler verilmektedir. Kalkınma Ajansları da bu konuda önemli çalışmalar yürütmektedir. Kalkınma ajanslarının kümelenme konusundaki rolleri; bölgelerinde kümelenmelerin tespit edilmesi amacıyla istatistiksel analiz ve saha araştırmaları yapılması, paydaşların belirlenmesi ve bunlar arasında eşgüdümün ve iş birliğinin güçlendirilmesi, bölgelerinde potansiyel olarak belirlenen sektörlerde küme oluşumunun geliştirilmesine yönelik yol haritası oluşturulması şeklinde çalışmalar yapmak olarak sıralanabilir.
Kalkınma ajanslarının yürüttüğü kümelenme çalışmaları ile bölgede gelişme potansiyeli olan sektörlerin tespit edilerek ve bu sektörlerin gelişmesinin desteklenmesi ile bölgenin yenilik yapma potansiyelinin, ekonomik büyümesinin, istihdamın geliştirilmesi ve uzun vadede bölgenin rekabet gücünün artırılması amaçlanmaktadır.
Kalkınma ajansları tarafından kümelenmenin geliştirilmesine yönelik yapılan faaliyetler hakkında daha fazla bilgi için ajans isimlerine tıklayınız.