KALKINMA AJANSLARI
Yatırım Teşvikleri


Teşvikler, yatırımların sadece gelişmiş illerde yoğunlaşması yerine ülke sathına yayılarak bölgeler arasında gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkı sağlaması bakımından  önemli bir bölgesel politika aracıdır. Teşviklerle gerçekleştirilen yatırımlar neticesinde, az gelişmiş illerde istihdam olanakları oluşmakta ve yatırımla ilgili sektörler gelişim göstermektedir.
Yatırım Teşvik Sisteminin illerin rekabet üstünlüklerini dikkate alan ve bu üstünlükleri destekleyen bir yaklaşım ile ele alınması bölgesel gelişmenin sağlanması açısından önem arz etmektedir. Bölgelerin potansiyellerini dikkate alan teşvik yaklaşımları ulusal düzeyde daha yüksek bir büyüme, bölgelerde daha yüksek bir gelir ve yaşam kalitesi sunabilecektir.  
Ülkemizde teşviklere ilişkin birçok mevzuat düzenlemesi bulunmakla birlikte en önemlisi Bakanlığımız Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve esasları 2012/3305 sayılı “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” ile belirlenen Yatırım Teşvik Sistemidir. Yatırım Teşvik Sistemi genel teşvik uygulamaları, bölgesel teşvik uygulamaları ve stratejik yatırımların teşviki olmak üzere üç alt teşvik sistemi ile uygulanmaktadır. Yatırım Teşvik sistemi kapsamındaki teşvik unsurlarının yer aldığı aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere, bölgesel teşvik uygulaması kapsamında teşvik unsurlarının tamamına yakınını yatırımcılara sağlanmaktadır.
Yatırım Teşvik Sisteminde illerin gelişmişlik farklarına göre sınıflandırılmasına göre, az gelişmiş olan illerde daha yüksek oranlarda teşvik imkanı sağlanırken, gelişmiş illerde bu oran daha düşük düzeyde bulunmaktadır.
Kalkınma Ajanslarına bağlı Yatırım Destek Ofisleri tarafından yatırımcılara yatırım teşvik sistemine dair danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. Yatırım teşvikleri alanında kalkınma ajansları tarafından yapılan çalışmalar hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki harita üzerinden tıklayınız.