KALKINMA AJANSLARI
Ulusal İşbirlikleri

Kalkınma ajansları, tanımları gereği kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek; kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla kurulmuştur. Bu bakımdan özellikle Ajans faaliyetlerinin oluşturulmasında, yerel/bölgesel dinamiklerin ve potansiyelin tespiti, bunların ulusal öncelikler ile uyumlu olarak yerinde ve katılımcı bir anlayışla, ortak akıl kullanılarak planlanması, aktörlerin rolleri ve sorumluluklarının tanımlandığı programlar ve projeler geliştirilmesi esastır. 

Ajanslar, ellerinde bulundurduğu kaynaklar ve teknik birikimi ile yerel kurum ve kuruluşlar da dahil olmak üzere tüm paydaşlara mali ve teknik destekler sunmakta, bunlar arasında koordinasyon ve işbirliği sağlayan ortak bir platform imkânı sağlamakta, bunların faaliyet ve projelerini özellikle bölgesel ölçekte birbirini tamamlar hale getirmeye çalışmaktadır. Bu özellikleri ile Ajanslar, esasen kamu yönetimi sistemimiz içerisinde benzersiz bir niteliğe sahiptir.

Ajansların, bu tür bölgesel projelerin en uygun yer seçimine göre, ideal ölçekte, en uygun şartlarda ve nitelikte ve yeterli finansmanla gerçekleştirilmesi konusunda etkin rol oynama kapasitesi bulunmaktadır. Bu nedenle yönlendirici, tamamlayıcı ve destekleyici fonksiyonları olan ajanslar, kaynakların en etkili ve verimli şekilde kullanılması açısından yereldeki en önemli aktör olma potansiyeli taşımaktadır. Kuruldukları dönemden itibaren çok sayıda nitelikli analiz yapan ve yaptıran, bu doğrultuda projeler geliştiren veya proje geliştiren kurumları destekleyen teknik kapasitesi yüksek Ajanslar, artık yereldeki kurumların iller ve bölgelerine ilişkin pek çok konuda danıştıkları ve destek aldıkları kurumlar haline gelmiştir.

Başlangıçta ağırlıklı olarak bölgedeki aktörlerle işbirliği çalışmaları yürüten Ajanslar, son yıllarda daha geniş kapsamlı ele alınması gereken faaliyetler de yürütmeye başlamış ve farklı Ajanslar arasında işbirliği ve ortak faaliyet gerektiren çalışmalar da gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, benzer temalarda faaliyetleri olan Ajanslar bir araya gelerek tecrübe paylaşımı yapma, yeni fikirler üretme ve ortak program tasarlama çalışmaları yürütmektedir.

Bunlara ilave olarak son dönemde Ajanslar ve Bölge Kalkınma İdareleri mesleki eğitim, turizm ve kırsal kalkınma gibi farklı temalarda yerel gündemi ulusal ölçeğe taşıma ve farklı Bakanlıklar ve diğer kuruluşlar tarafından sağlanan desteklere tamamlayıcılığı sağlamak ve bunlar arasında bir sinerji oluşturmak üzere Bakanlığımız koordinasyonunda yeni ve somut işbirliklerini hayata geçirmeye ve programlar oluşturmaya başlamıştır.

Önümüzdeki dönemde kalkınmanın tüm boyutlarıyla ele alınmasını sağlamak üzere Ajanslar ve Bölge Kalkınma İdareleri yerel ve ulusal paydaşlarla daha fazla ortak program geliştirmeye devam edecektir.

Kalkınma Ajanslarının ulusal paydaşlarla geliştirdikleri işbirlikleri hakkında daha fazla bilgi için ilgili ajans ismine tıklayınız.