KALKINMA AJANSLARI
Kültür

Kültür, günümüzde sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel boyutları ile birlikte dördüncü ayağı olarak kabul edilmektedir. Yerleşimlerde beraber yaşama dinamiklerinin geliştirilmesine aracılık eden kültür; yaşam kalitesinin ve refahın artırılmasında rol oynarken, yarattığı sosyal ve ekonomik değerler ile kalkınma stratejilerinin odağına yerleşmektedir. 

Kültürün bölgesel gelişmeye katkısı, kültür ürünlerinin doğrudan ekonomik değer yaratması yoluyla olmaktadır. Yani kültür yaratıcılığın kaynağı olarak yenilikçiliğe yol açabilmekte, bu ise yeni üretimler ve çözümlere kaynak oluşturabilmektedir. “Yaratıcı sektör” ya da “yaratıcı endüstriler”in “üreticileri”nin yaşadıkları bölgelerde yeni ürün tasarımı, yeni üretim teknikleri, yeni iş modelleri ve tüketiciye ulaşmanın yenilikçi yollarını ortaya çıkarmak yoluyla bölgesel inovasyon ve verimlilik düzeyini yükseltmeye katkı sağlayabilmektedir. Ayrıca yaratıcı sektörlerin diğer sektörlerle kesişmesiyle de inovasyon daha geniş ekonomilere yayılabilmektedir. Diğer yandan, yerleşim yerlerinin yaşam, ziyaret ve yatırım için çekiciliğini arttırmakta, canlı ekonomik aktivite ve istihdam kaynağı olabilmektedir.

Bölgesel kalkınma açısından önemli bir politika alanı olarak kültürel ve yaratıcı sektörlerin desteklenmesi doğrultusunda, yetenekli insanların ve girişimcilerin teşvik edilmesine yönelik kuluçka programlarının yürütülmesi, yaratıcı ekonomi parklarının kurulması, kültürel anlamda markalaşmanın olabilmesine yönelik yol haritalarının hazırlanması, fikri hakların yoğun olduğu kültür ve sanat alanlarında inovasyon ve ar-ge çalışmalarının desteklenmesi önem taşımaktadır.

Kalkınma ajansları tarafından bölgelerinde kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesi ile kültürel ve yaratıcı sektörlerin desteklenmesi hususunda yapılan çalışmalar; ulusal ve yerel kültür politikaları ile entegre olarak bütün paydaşların dahil olduğu bir strateji çerçevesinde ele alınmaktadır. Bu kapsamda, bölgeden bölgeye büyük bir çeşitlilik gösteren somut ve somut olmayan kültürel mirasın bütünüyle korunmasının, bilinmesinin, yorumlanabilmesinin sağlanması ve bu kaynaklara erişimin güçlendirilmesi temel hedefler arasındadır. Miras değeri taşıyan kültürel öğelerle bu mirası geleceğe taşıyan güncel yorumların harmanlanarak toplumsal kalkınmaya katkıda bulunması yaklaşımı ile ajanslar tarafından özellikle altyapıların güçlendirilmesine yönelik mali destek de dahil olmak üzere çeşitli destek programları uygulanmakta, tanıtım ve görünürlük gibi çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. 

Kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesi ile kültürel ve yaratıcı sektörlerin desteklenmesi konusunda kalkınma ajansları tarafından yapılan çalışmalar hakkında daha fazla bilgi için ajans isimlerine tıklayınız.